De kinderen op basisschool Op ’t Erf in Best krijgen sinds deze maand les in een gebouw dat voor het overgrote deel is opgetrokken uit hout. Daarvoor zijn in totaal 107 populieren gebruikt uit het dorp zelf.

Het nieuwe gebouw is nog maar net in gebruik, maar nu al een succes, zegt directeur Marieke Snoeks. Het aantal open sollicitaties neemt toe, ouders reageren enthousiast en de kinderen zeggen dat het gebouw iets met je doet. “Je ruikt het hout en daar word je rustig van”, zegt Jip (11) uit groep 7 bij Omroep Brabant.

Houten schoolgebouwen zijn niet helemaal nieuw in Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog werden in sneltreintempo 115 houten scholen neergezet om het nijpend tekort aan gebouwen voor lager onderwijs op te lossen. In Almere beschikt basisschool De Verwondering sinds vorig jaar over een “hybride houten gebouw” en in Wageningen bouwt de universiteit aan een research- en laboratoriumgebouw met een volledige houten constructie.

Maar dan nog is het schoolgebouw in Best iets bijzonders, omdat gebruik is gemaakt van populieren die tot september 2023 een paar honderd meter verderop stonden.

Klompengat

“Best staat bekend om de klompen- en luciferfabrieken, waarbij populierenhout werd gebruikt”, zegt schooldirecteur Snoeks. Niet voor niets heet het dorp in carnavalstijd Klompengat.

Het houten schoolgebouw leidt volgens René Westerlaken van de Brabantse Populieren Vereniging tot meer waardering voor de natuur en de lokale geschiedenis. “Deze vijfhonderd kinderen herinneren zich straks dat de bomen gerooid zijn en op de zaagtafel hebben gelegen. Daar zijn ze allemaal bij geweest”, zegt hij.

Nina (12) uit groep 8 was een van de kinderen die mochten meekijken. “Vorig jaar hebben we in de zagerij mee hout uitgezocht”, zegt ze, nog steeds een beetje onder de indruk. “Je mocht ook aan het hout voelen.”

Het hout zit overal in de school en niet alleen aan de buitenkant. In de klassen zijn de wanden bedekt met hout om te zorgen voor een betere akoestiek. “De lampen zijn ook van populierenhout gemaakt. Net als alle naambordjes”, zegt directeur Snoeks.

Het aantal open sollicitaties stijgt volgens haar ineens flink. Dat is niet verbazingwekkend, zegt ze. “Het zien van hout en groen brengt je hartslag naar beneden. We willen graag dat kinderen gezond opgroeien en ook dat onze collega’s hier prettig kunnen werken.”

Veel meer galm

Volgens de directeur straalt het gebouw rust uit. “Je merkt dat kinderen daar ook op reageren. Ze lopen rustiger door de gangen en zijn rustig met hun werkjes bezig. Ik denk dat de akoestiek daar ook heel veel in doet. Als je tegen elkaar praat, kun je gewoon een gesprek voeren. In ons vorige gebouw hoorde je veel meer omgevingsgeluid en had je veel meer galm.”

Thijs (10) uit groep 6 vindt het vooral mooi gemaakt. “Ik vind het heel natuurlijk”, zegt hij. “Het heeft zo wél uitstraling.”

Door Haluk