Deurwaarders hebben sinds corona steeds meer te maken met geweld. Ook afgelopen jaar liep dat aantal meldingen weer op. Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) komt dat met name door de opkomst van soevereinen.

Die menen dat de overheid geen legitieme macht over hen heeft en dat ze zelf mogen bepalen of zij zich aan wetten en regels houden. Soms betalen zij bijvoorbeeld geen belastingen, de verplichte ziektekostenverzekering of verkeersboetes en in extreme gevallen ook geen huur of hypotheek. Dat kan leiden tot confrontaties.

In 2022 waren er 445 meldingen, in 2023 716 en vorig jaar waren het er 771, aldus de KBvG. De meldingen variëren van intimidatie via de telefoon of schelden tot bedreigen op kantoor of aan de deur. Soms wordt er ook fysiek geweld gebruikt of gedreigd met zelfmoord.

Zelfde positie als agenten

Volgens de KBvG is de aangiftebereidheid laag bij gerechtsdeurwaarders, omdat ze te maken hebben met een-op-een contacten. Daardoor is het bij een aangifte vaak ‘mijn woord tegen het zijne’. Zonder getuigen worden zaken volgens de deurwaarders vaak geseponeerd.

De beroepsorganisatie pleit ervoor om gerechtsdeurwaarders dezelfde positie te geven in een procedure als politieagenten.

De verklaring van een politieagent weegt zwaarder in het strafrecht. Volgens de KBvG kan dit ook voor gerechtsdeurwaarders gaan gelden omdat zij eveneens onder een ambtseed werken en verklaren. De beroepsorganisatie hoopt zo de aangiftebereidheid te verhogen.

Begin dit jaar werden twee autonomen veroordeeld tot een celstraf vanwege het bedreigen van politieagenten en een deurwaarder.

Eerder maakten we deze video over de groeiende groep mensen in Nederland die zich ‘autonoom’ of ‘soeverein’ noemen:

Door Haluk