De Europese Commissie wil de Europese economie een oppepper geven door het aantal regeltjes te verminderen of in landen gelijk te trekken. Hierdoor hoeven met name middelgrote bedrijven jaarlijks niet meer veel geld uit te geven om in de hele Europese Unie zaken te doen.

Eurocommissaris Séjourné van Handel wil onder meer de verplichte labels op verpakkingen inwisselen voor QR-codes. Daarmee zouden supermarkten bijvoorbeeld eenvoudiger goedkopere producten in andere landen kunnen kopen. Nu moet er op voeding nog verplicht in het Nederlands informatie over ingrediënten en voedingswaarden staan. Via een QR-code kunnen consumenten die dan in hun eigen taal online lezen.

Ook ziet Séjourné dat het moeilijker wordt om in Europa briefkaarten te versturen en dat het lastig is om door de hele EU pakketten te versturen. In Nederland wil PostNL dat de postwet wordt aangepast om meer tijd krijgen om brievenbuspost te bezorgen. Het bedrijf wijst naar andere Europese landen waar post niet binnen 24 uur hoeft te worden bezorgd of hiervoor subsidie wordt verstrekt.

Eurocommissaris Séjourné verwacht dat het weghalen of gelijkschakelen van zulke regels jaarlijks vele miljoenen bespaart en extra banen zal opleveren. Versterking van de interne markt is ook een van de Europese antwoorden in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Door meer uit de interne markt te halen, komen de klappen van de VS minder hard aan, is de gedachte.

Na tientallen jaren zijn er in de interne markt van de EU nog steeds allerlei belemmeringen. Oud-topman van de Europese Bank Mario Draghi zei onlangs in de Financial Times zelfs dat die barrières schadelijker zijn voor de EU dan de potentiële schade van Amerikaanse importheffingen.

Obstakels wegnemen

Om het makkelijker te maken om in andere landen te werken wil Eurocommissaris Séjourné ook dat een diploma in alle lidstaten geldig is. Verder moet het veel makkelijker worden om een bedrijf op te zetten dat in de hele EU kan opereren. Onderzocht wordt zelfs of dat zou kunnen binnen 48 uur. Het moet ook veel makkelijker worden om tijdelijk in een andere lidstaat te werken. Nu brengt dat nog veel papierwerk met zich mee.

Daarnaast breidt de Commissie de definitie van mkb-bedrijven uit. Voorheen viel een bedrijf met maximaal 250 medewerkers onder het mkb. Die grens wordt nu verhoogd naar 750 werknemers. Daarmee hoeven veel meer bedrijven niet langer aan veel complexe Europese regels te voldoen.

‘Tijd om groter te denken’

VVD-Europarlementariër Baljeu vindt de nieuwe strategie hoognodig. “Europa houdt zichzelf onnodig klein.” Per land verschillende regels maken dat zakendoen duur en inefficiënt is, ziet Baljeu. “We moeten stoppen met 27 keer opnieuw het wiel uitvinden. Het is tijd om groter te denken.”

De voorstellen van de Europese Commissie zijn alleen niet heel snel te regelen. Het opheffen van alle belemmeringen zal politieke wil vereisen van de EU-landen, beseft de Europese Commissie. Die wijst er zelf fijntjes op dat de meeste belemmeringen van vandaag “dezelfde zijn als 20 jaar geleden”.

Hoe dan ook zal de invoering van de plannen nog enkele jaren kosten, alleen al doordat de Commissie ze nog moet uitwerken. Maar de Commissie verwacht er alvast veel van. “Om een daling van 20 procent van de export van goederen naar de VS te compenseren, is een toename van de handel binnen de EU met 2,4 procent voldoende.”

Door Haluk