De Huurcommissie krijgt steeds vaker klachten over slecht onderhouden huurwoningen. In 2024 begon een recordaantal huurders een zaak vanwege schimmel, lekkages of tocht. Dat gebeurde ruim 5800 keer, 30 procent meer dan het jaar ervoor.
In totaal kwamen er ruim 18.500 zaken binnen bij de commissie. Dat ging niet alleen over onderhoud, maar ook over huurverhogingen, servicekosten en de huurprijs.
Voorzitter Pieter Heerma noemt het belangrijk dat de commissie signalen blijft ophalen en kennis blijft uitwisselen: “De Huurcommissie zal hiertoe onder meer haar banden met gemeenten, de rechtspraak, huurders- en verhuurdersorganisaties verder versterken.”
Huurders vaker gelijk
Vaak komt er na zo’n onderhoudsklacht een bouwkundig onderzoeker kijken hoe erg het probleem is. Vorig jaar nam het aantal van zulke woningonderzoeken met een derde toe. In ruim 1500 zaken speelde schimmel een rol.
In vijf grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen, kregen huurders in zulke schimmelzaken vaak gelijk: in 72 procent van de gevallen.
Gemiddeld kregen woningcorporaties in 40 procent van de onderhoudszaken gelijk, particuliere verhuurders in bijna één derde. In de meeste gevallen won dus de huurder.
Huurprijscheck
Ook online weten mensen de commissie beter te vinden. De huurprijscheck op de site werd elke maand ruim 37.000 keer ingevuld, twee keer zoveel als in 2023. Het aantal telefoontjes steeg naar bijna 95.000.
Sinds 1 juli 2024 kan de Huurcommissie over meer huurprijzen een bindend oordeel geven. Toen ging de Wet betaalbare huur in, waardoor het puntensysteem ook geldt voor middenhuurwoningen. Daardoor kunnen ook huurders in die categorie terecht bij de commissie met vragen of geschillen over de hoogte van hun huur.
Verklaring toename
Volgens de commissie spelen meerdere factoren mee bij de toename van klachten, zoals achterstallig onderhoud door verhuurders, uitgestelde renovaties en hoge energiekosten waardoor huurders minder stoken. Ook zachte winters kunnen effect hebben op schimmelvorming in woningen.