Sinds maandagavond wordt er voor het eerst een zeehond opgevangen in het nieuwe Werelderfgoedcentrum (WEC) in Lauwersoog. Het is een pup van een paar dagen oud die was aangespoeld op Vlieland. Omdat het beestje daar werd lastiggevallen door mensen en honden, is het overgebracht naar het WEC.

“Een badgast op Vlieland zag de pup aanspoelen op het havenstrand en meldde dat bij ons”, zegt strandingscoördinator Emmy Venema van het WEC bij RTV Noord. De pup is te vroeg geboren.

De moeder was nergens te bekennen. Maar dat hoeft niets te betekenen, zegt Venema: de vrouwtjes kunnen wel acht uur wegblijven om te jagen. Daarom wordt een pup normaal gesproken minstens 24 uur geobserveerd.

Maar zo lang werd bij dit zeehondje niet gewacht. “We kregen veel telefoontjes dat de pup werd lastiggevallen: dat er veel mensen omheen liepen”, aldus Venema. “En dat er veel honden bij in de buurt kwamen.”

Waarschuwingsbordjes

Er werden waarschuwingsbordjes geplaatst, maar dat hielp niet. Omdat de aanwezigheid van mensen en honden een moederzeehond ervan weerhoudt om terug te keren naar haar jong, besloot Venema in te grijpen.

Ze noemt het “enorm frustrerend” dat strandgangers niet uit de buurt bleven. “Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden is net begonnen, en dat de eerste pup nu binnenkomt door menselijke verstoring is vreselijk.”

De pup is de eerste patiënt in het zeehondenziekenhuis van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee dat op 26 april werd geopend als alternatief voor de verouderde zeehondencrèche in Pieterburen.

In het WEC wordt de pup continu gemonitord en meermalen per dag gevoed met een vette zalmpap, die qua samenstelling het dichtst in de buurt komt van moedermelk. Ze weegt op dit moment 7 kilo en dat is minder dan een pup normaal bij de geboorte weegt.

Faciliteiten beter

De zorg voor de pup is intensief, maar de nieuwe opvang functioneert meteen goed, zegt Venema. “De faciliteiten zijn veel beter, en de werkomstandigheden voor medewerkers ook. Ik denk dat het dier niet heel veel verschil merkt, maar wij als personeel wel.”

Het publiek in Lauwersoog kan de pup zien, maar alleen achter glas.

Zoals dat hoort, heeft het beestje een naam gekregen: Laurie “We hadden twee namen klaarliggen, want we hielden rekening met de komst van een pup met het begin van het geboorteseizoen”, zegt Venema. “Een mannetje had Pieter geheten – als verwijzing naar Pieterburen. Voor een vrouwtje wilden we verwijzen naar Lauwersoog, Laurie dus.”

Door Haluk