Heuvel op, heuvel af door Montmartre. De laatste etappe in de Tour de France was er altijd een voor de sprinters, maar dat zal dit jaar anders zijn.
Dat de kasseienklim in Montmartre in de slotetappe naar de Champs-Élysées zou zitten, was al even bekend. Maar dat de renners drie keer omhoog moeten in de finale, is een verrassende wending.
De kasseiklim langs de Sacré-Cœur heeft een stijgingspercentage van 6,5 en is ongeveer een kilometer lang. Deze klim zat ook in de finale van de olympische wegrit van 2024.
De veranderingen in de laatste rit zullen het karakter ervan flink veranderen. Normaal was de tocht naar de Champs-Élysees al een soort huldiging voor de man in het geel.
Met drie beklimmingen kunnen klassementsrenners op hun hoede moeten zijn. “De slotetappe kan explosief zijn”, zegt Tourbaas Christian Prudhomme erover. “Dat is de glorieuze onzekerheid van de sport.”
‘Alles verliezen’
Oud-toprenner Tom Dumoulin begrijpt de charme van die ‘onzekerheid’, maar ziet ook de keerzijde ervan. “Ik heb wel te doen met de klassementsmannen, hoor. Die komen helemaal kapot uit de bergen gereden en kunnen dan met een beetje pech op de laatste dag hun ronde verloren zien gaan.”
Dumoulin legt uit dat het probleem niet zozeer zit in de heftigheid van de beklimmingen. “Stel dat je nu valt in de laatste etappe of een lekke band krijgt, dan is het heel moeilijk om weer naar voren te komen. Dat was eerst niet zo’n probleem. Je kan nu met pech alles verliezen.”
En ergens vindt Dumoulin het ook wel jammer dat de charme van de ‘champagne-rit’ verloren gaat. “Ik vond het altijd wel heel mooi. Zo langs de Seine en dan in een wat ander tempo die Champs-Élyées op. Maar voor de kijker kan het een stuk leuker worden.”
Zorgen om veiligheid
Wout van Aert is een renner die een goede kans maakt op het nieuwe parcours. De Belg maakt zich toch vooral zorgen om de veiligheid tijdens de beklimmingen in de smalle straatjes van Montmartre.
“Ik snap wel dat de organisatie heeft gedacht: dat ziet er cool uit, dat moeten we proberen te benutten”, aldus Van Aert bij Sporza. “Maar de voorbije jaren is veiligheid toch steeds meer een thema geworden en daar wordt met deze keuze voor Montmartre aan voorbijgegaan.”