Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar gevangenisstraf tegen een 22-jarige man uit Vleuten, onder meer voor het vernielen van 117 graven op een begraafplaats in Utrecht. Ook wordt hij verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.
Vorig jaar mei werden op een begraafplaats in de wijk Overvecht meer dan honderd graven vernield. Tegeltjes, porseleinen plaatjes en andere glazen elementen waren kapotgeslagen.
Enkele weken later kwam verdachte Mohamed B. in beeld voor de vernielingen. Hij wordt dan samen met een andere verdachte aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Ze zouden onder meer hebben geprobeerd om naar IS-gebied te reizen.
Na zijn aanhouding vond de politie op de telefoon van B. filmpjes waarop hij meerdere graven vernielt. Na onderzoek bleek dat het ging om de graven op de begraafplaats in Overvecht.
Graven vernield
B. heeft verklaard dat hij ongeveer twintig graven heeft vernield, maar volgens het OM is hij schuldig aan de vernieling van alle graven. “Hoewel niet alle vernielde graven zijn gefilmd, is het zeer aannemelijk dat de verdachte, die op dat moment als enige op de begraafplaats aanwezig was, tussen het filmen door ook de andere graven heeft aangetast”, stelt justitie.
Volgens het OM hebben de vernielingen mogelijk iets te maken met het gedachtegoed van de man, meldt RTV Utrecht. Op de begraafplaats waren vooral foto’s, kruizen en beeldjes vernietigd. “Een handeling die volgens een Midden-Oostendeskundige van de politie goed past bij de propaganda van IS”, aldus justitie.
Sterven als martelaar
Naast de grafschennis verdenkt het OM B. ook van het deelnemen aan een terroristische organisatie. Zo zou de verdachte in 2023 hebben willen uitreizen naar Somalië om zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat.
De verdachte ging vervolgens een hulpverleningstraject in, gericht op deradicalisering. Volgens het OM wekte hij in eerste instantie de indruk dat dit hielp, maar bleek later dat hij gewoon doorging met zijn plannen om zich bij IS aan te sluiten. Zo chatte hij volgens justitie over het plegen van een aanslag in Europa en sprak hij in chats over het sterven als martelaar.
Zwijgrecht
Het OM neemt het de verdachte kwalijk dat hij geen volledige opening van zaken heeft gegeven. Ook bij de verklaring van de verdachte dat hij dit alles in werking had gezet om de politie te helpen om IS-ronselaars aan te pakken, heeft justitie twijfels. “Opvallend daarbij is dat de verdachte zich beroept op zijn zwijgrecht als de politie daarop doorvraagt.”
Naast een celstraf mag B. wat het OM betreft vijf jaar lang niet bij de begraafplaats in de buurt komen. Ook zou hij schadevergoedingen moeten betalen voor de vernielingen en het leed dat hij daarmee heeft veroorzaakt.
Voorafgaand aan de zitting over de zaak probeerden twee mannen vanmiddag in de rechtszaal de verdachte aan te vliegen. De parketpolitie moest ingrijpen om geweld te voorkomen en het tweetal werd uit de zaal verwijderd.
De rechtbank doet uitspraak op 19 juni.