Vang de regen die de komende dagen wordt verwacht zo veel mogelijk op. Met die oproep komt de Unie van Waterschappen in aanloop naar de verwachte buien van dit weekend.

Het is voor het eerst in tijden dat er weer regen wordt verwacht. “Het gaat nu de droogte niet oplossen, maar als iedereen er een beetje een gewoonte van maakt om water op te vangen dan helpt dat wel”, zegt Jane Alblas van de Unie.

“Wat de waterschappen in het groot doen – meer water vasthouden door de peilen hoger te houden, door waterbergingsgebieden aan te leggen, door te zorgen dat de sponswerking van de bodem goed benut wordt – kun je eigenlijk ook in het klein”, aldus Alblas. “In je eigen tuin of zelfs op het balkon.”

Het advies is om bijvoorbeeld een regenton te nemen, of je regenpijp te ontkoppelen zodat het water niet zomaar wordt afgevoerd, maar door de grond wordt opgenomen. “En in de tuin ook vooral de stenen eruit en groen erin, zodat het water ergens heen kan. Zo zorg je ervoor dat je minder water nodig hebt als het straks weer droog is en je gaat sproeien.”

Vaker droge of juist natte periode

Een medestander vindt ze in Deltacommissaris Co Verdaas, die de regering als deskundige adviseert over waterbeleid. De huidige droogte baart hem zorgen. Elke regendruppel die vastgehouden kan worden in de grond, is winst, vindt hij. “Ik kijk elke dag op de droogtemonitor en het is nu heel droog. Het is nu droger dan in recordjaar 1976 en we zijn ook nog eens met vijf miljoen meer mensen dan toen.”

Hoe droog het is en hoe beperkt de invloed is van de komende buien, is goed te zien:

En dit soort droogte zal steeds meer voorkomen door klimaatverandering, waarschuwt ook Verdaas. “De modellen zeggen – en tot nu toe hebben die het bij het goede eind – dat we in de toekomst steeds vaker en meer neerslag krijgen op moment dat we het misschien niet nodig hebben, en dus ook meer perioden van droogte wanneer we neerslag kunnen gebruiken. Het weer wordt extremer en daar moeten we ons op voorbereiden.”

Buffer opbouwen

Daarom is het zaak om buffers op te bouwen, ook bij mensen thuis. “Als mensen een regenton in de tuin hebben dan betekent dat dat ze het water kunnen opvangen als het regent. En daarmee kunnen ze vervolgens de tuin sproeien als het te droog is”, vertelt ook droogtecoördinator Lonneke Schilte van het waterschap De Dommel, in een groene achtertuin met regenton in Boxtel.

“Dat hebben we liever dan dat er leidingwater gebruikt wordt, aangezien in Brabant het leidingwater uit het grondwater wordt onttrokken”, gaat ze verder. “Omdat we in Brabant te maken hebben met verdroging is het voor ons fijn als er minder gebruikt hoeft te worden om de tuinen te sproeien.” Daarnaast wijst ze erop dat betere opname van het water in de grond bij flinke buien ook leidt tot minder wateroverlast.

Veel mensen denken volgens haar dat aanpassingen aan de tuin om meer water op te slaan een druppel zijn op een gloeiende plaat. “Maar als we kijken naar de gemeente Boxtel, dan is 70 procent van de tuinen verhard. Dat is een heel groot aandeel. Als daar wat meer groen komt, kan dat samen toch veel effect hebben.”

Ook gemeentes stimuleren dat met bijvoorbeeld subsidieregelingen, vertelt ze. En er bestaan bij sommige tuincentra acties waarbij je tuintegels kunt inruilen voor plantjes.

“Mensen vragen mij weleens: een tegel uit de tuin, helpt dat nu?”, zegt Deltacommissaris Verdaas. “Maar als heel veel mensen het doen en het water loopt niet meer meteen via de rivieren naar zee, dan hebben we daar allemaal profijt van. Veel van ons drinkwater wordt uit de diepe ondergrond onttrokken en dat is eigenlijk ook onze voorraad voor de droge periodes. Elke druppel die we vasthouden, helpt.”

Door Haluk