Plastisch chirurgen gaan voortaan beslissen over het uitvoeren van borstreconstructies bij borstkanker. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland besloten nadat de NOS misstanden aan het licht had gebracht bij de vergoeding van deze operaties.

Dit is een doorbraak volgens de artsen. Ze verwachten honderden vrouwen per jaar extra te kunnen opereren van wie de aanvraag nu wordt afgewezen door de verzekeraar. Ook hoeven er door dit besluit nooit meer borstenfoto’s te worden opgestuurd.

Extra operatie

Bij veel borstreconstructies na amputatie vanwege borstkanker moet nu nog vooraf toestemming worden gevraagd aan de verzekeraar. Het gaat dan om ingrepen na een eerste reconstructie, zoals het verhelpen van pijnklachten of het corrigeren van deuken en andere contourafwijkingen. Ongeveer een op de drie aanvragen voor een borstreconstructie-operatie wordt nu afgekeurd door zorgverzekeraars.

Binnenkort is toestemming vooraf van de verzekeraar niet meer nodig, zegt directeur Petra Wormser van Zorgverzekeraars Nederland. “Wij vinden het belangrijk dat vrouwen met borstkanker de goede behandeling krijgen en snel weten waar ze aan toe zijn.”

Daarom komt de beslissing over deze operaties voortaan in handen van de plastisch chirurg. “In de beslotenheid van de spreekkamer kan die samen met de patiënt besluiten of een extra operatie nodig is.” Dat is voldoende voor de verzekeraar om tot vergoeding over te gaan.

Wel benadrukt ze dat de omstreden strenge voorwaarden bij de vergoeding van borstreconstructies, die alleen bij borstkanker gelden, voorlopig wel blijven. Die moeten in de toekomst dus door de arts gehanteerd worden, zegt Wormser.

Toch denkt Edin Hajder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dat door het besluit zo’n 300 tot 400 vrouwen per jaar extra een reconstructieoperatie krijgen, boven op de huidige 600 tot 700. “De huidige criteria leiden tot afwijzingen die niet uit te leggen zijn aan patiënten. Straks kunnen plastisch chirurgen alle operaties uitvoeren waar ze zelf achter staan.”

Inhaalslag

Ook verwacht Hajder een inhaalslag van vrouwen van wie de operatie in het verleden is afgekeurd. “Zij zullen opnieuw aankloppen bij hun arts.” Hij noemt het al met al een “doorbraak” voor borstkankerpatiënten, ook omdat er nooit meer borstenfoto’s naar de verzekeraar hoeven worden gestuurd. “Voor de patiënten is dit absolute winst.”

Zorgverzekeraars Nederland kan nog niet zeggen of er achteraf gecontroleerd moet worden of aan de voorwaarden is voldaan. Ook is onduidelijk wie eventueel voor de kosten opdraait, mocht een zorgverzekeraar constateren dat die criteria niet gevolgd zijn. “We gaan nog in gesprek met plastisch chirurgen over de mogelijke consequenties”, aldus ZN-directeur Wormser.

Volgens de NVPC is het vooral belangrijk dat de huidige strenge voorwaarden gaan verdwijnen. “Hier moet zo snel mogelijk verandering in komen.”

Zorgverzekeraars Nederland hoopt de maatregelen voor de zomer te hebben doorgevoerd.

Door Haluk