Het aantal kinderen dat door een ouder naar het buitenland wordt ontvoerd is het afgelopen jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Centrum Internationale Kindontvoering (IKO). In 2024 werden 200 kinderen het slachtoffer van een ontvoering uit of naar het buitenland. Een jaar eerder waren het er nog 260. Dit zet de dalende trend die vorig jaar begon door, meldt IKO.
Het ging in 2024 totaal om 148 internationale ontvoeringszaken, omdat er soms meerdere kinderen tegelijkertijd worden meegenomen. Het jaar daarvoor waren dat er 173.
IKO-directeur Coşkun Çörüz denkt dat er twee redenen zijn voor de daling. “Er is meer bewustwording bij de ouders en ook trainingen voor professionals, waar we al jaren op inzetten. Dan gaat het om grensbewaking, politierechters, advocaten, de Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming.” Dat werpt zijn vruchten af, zegt Çörüz.
“Wat we erg opvallend vinden, is hoe vaak er naar ons wordt verwezen. Dat is behoorlijk toegenomen vorig jaar.”
Volgens Çörüz komt een kindontvoering zelden uit de lucht komt vallen. “Dan is het belangrijk dat als een kind aan de juf of iemand anders zegt dat er een vliegticket is gekocht en het gaat om ouders waarvan er bijvoorbeeld één uit het buitenland komt dat er aan de bel wordt getrokken, Want anders is de vogel gevlogen en moet je maar zien dat het kind terugkomt.”
In driekwart van de ontvoeringen het afgelopen jaar gaat het om de moeder die het kind of kinderen heeft meegenomen. Soms realiseren mensen zich daarbij niet eens dat het om ontvoering gaat, maar dit is het wel zodra ze met een minderjarig kind over de grens gaan waarover de andere partner ook ouderlijk gezag heeft.
Kwart komt niet terug
“Omdat het vaak nog zo is dat de moeder voor de kinderen zorgt. Dan wordt er vaak gedacht: ‘als mijn huwelijk met jou is mislukt of aan het mislukken is, dan vertrek ik'”, legt Çörüz. “Terug naar mijn herkomstland en dan neem ik het kind mee, want het kind was toch altijd bij mij.”
Hoeveel kinderen er weer veilig terugkomen, is per jaar afhankelijk. “We zien kinderen na een week terugkomen, of na een maand of jaar. Ik heb ze zelfs na 10 of 15 jaar terugkomen. Maar gemiddeld is onze ervaring dat ongeveer een kwart van de kinderen niet terugkomt.”
De presentatie van de jaarcijfers werd enkele dagen uitgesteld vanwege de kindontvoering in Groningen. “Uit piëteit voor de nabestaanden”, legt Çörüz uit. “Het is natuurlijk vreselijk wat daar is gebeurd. Een kindontvoering is al ingrijpend voor kinderen en hun omgeving. En als dat nog wordt gevolgd door kinddoding is dat dubbel zo vreselijk.”