Studentencorps Vindicat in Groningen verbreekt de banden met het subgezelschap TYR. Dat zegt de rector van het corps tegen de NOS. Ook gaat Vindicat het gezelschap in zijn geheel ontbinden.

Eerstejaarsleden van de Groninger Studenten Schietvereniging TYR, ook wel bekend als de Groningse studentenweerbaarheid, hebben tijdens een weekend weg brandwonden opgelopen, meldden bronnen aan Dagblad van het Noorden en het lokale medium Sikkom.

‘Gebrandmerkt’ met hete stok

Bronnen melden aan de NOS dat de tien leden eerstegraads brandwonden opliepen toen zij bij een kampvuur werden ‘gebrandmerkt’. Een van de leden zou hen met een hete stok hebben geprikt op verschillende lichaamsdelen, zoals de rug, buik of het voorhoofd. Sommige aanwezigen zouden het incident beschouwen als een uit de hand gelopen grap. Het lid dat verantwoordelijk is voor het prikken van de eerstejaars wordt volgens Vindicat geroyeerd.

Vindicat doet onderzoek naar het incident en heeft er bij betrokken leden op aangedrongen aangifte te doen. De universiteit en de burgemeester zijn door de studentenvereniging ingelicht over het incident en spreken hun afschuw uit. Zo noemt burgemeester Van ’t Veld het incident als blijkt dat er inderdaad mensen zijn gebrandmerkt “volstrekt ontoelaatbaar en verwerpelijk”.

De politie heeft contact met Vindicat gehad over het incident en de vereniging heeft bevestigd dat er bij een uitje van een gezelschap naar Friesland tien mensen gewond zijn geraakt. Bij het uitje waren ongeveer vijftig leden van Vindicat aanwezig. Ook de politie adviseert aangifte te doen, omdat er sprake lijkt te zijn van opzettelijk aangebracht letsel. De politie heeft nog geen aangiftes ontvangen, dus er is ook nog geen politieonderzoek gestart.

‘Intimiderend dispuut’

Volgens de rector van Vindicat kwamen de leden van TYR, die ook lid zijn van Vindicat, “slechts een paar keer per jaar” in dit verband samen in de sociëteit en vinden de meeste activiteiten buiten de vereniging plaats.

De rector wilde verder niets kwijt over hoe het corps de banden verbreekt met een gezelschap dat bestaat uit leden van datzelfde corps.

Eerder was in een advies van de accreditatiecommissies voor studentenorganisaties over Vindicat te lezen dat “er sprake is van een TYR-dispuut dat door sommigen als intimiderend wordt ervaren”.

Defensie

Studentenweerbaarheden zijn van origine gezelschappen van universitaire studenten die zich in de negentiende eeuw vrijwillig hebben gemeld om te dienen in het Nederlandse leger. Ze wilden tijdens de tiendaagse veldtocht van koning Willem I helpen om de Belgische opstand te onderdrukken.

40 jaar daarna richtten deze verenigingen zogeheten studentenweerbaarheden op om hun hulp nogmaals aan te bieden op een moment dat daar vanuit de krijgsmacht behoefte aan was. Het zijn dus op zichzelf staande verenigingen, die banden met de krijgsmacht hebben.

Tegenwoordig vervullen ze als gezelschappen van de verschillende studentencorpora vooral een ceremoniële rol. De beschermheer van de studentenweerbaarheden is de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK).

In Utrecht, Groningen, Delft, Wageningen, Leiden, Amsterdam en Rotterdam zijn ‘officiële’ corpora, maar daarnaast hebben ook studentenverenigingen in Nijmegen, Den Haag en Enschede studentenweerbaarheden. Deze hebben banden met een ‘moederregiment’ van Defensie.

Ceremonieel

Studenten die lid zijn van de weerbaarheid vervullen volgens het ministerie van Defensie een ceremoniële rol in de erehaag tijdens evenementen als Prinsjesdag, Dodenherdenking, staatsbegrafenissen en koninklijke inhuldigingen of huwelijken. Dit doen ze omdat ze het koningshuis hebben beschermd tijdens de tiendaagse veldtocht, en later in de Tweede Wereldoorlog verzetswerk hebben gedaan.

Bij dat soort gelegenheden gaan de studenten in ceremonieel militair tenue gekleed en dragen ze een onklaar gemaakt geweer.

Het Groningse TYR is daar een uitzondering op, stelt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Deze weerbaarheid was tot twintig jaar geleden ook bij ceremonies betrokken, maar toen studenten uit Groningen zich tijdens een gelegenheid hebben misdragen door liederen te zingen werden ze daarop aangesproken. Daarop hebben de studenten zelf besloten de banden met Defensie te verbreken.

Daarnaast lopen leden van studentenweerbaarheden met Defensie mee tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en is er jaarlijks een studentenweerbaarheidswedstrijd waar ze met elkaar strijden om de Prins Bernhard Schiettrofee. Die prijs dankt zijn naam aan de oude beschermheer van de studentenweerbaarheden, prins Bernhard. Ook van dit evenement is TYR al 20 jaar uitgesloten.

Door Haluk