Buitenlandse studenten mogen na het intrekken van de vergunningen door de regering-Trump mogelijk geen lessen meer volgen op de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard. Hoewel een rechter het plan vandaag voorlopig heeft geblokkeerd, leidt de aankondiging tot onrust bij Nederlandse studenten in de Verenigde Staten en studenten die van plan zijn ernaartoe te gaan.
Na een oproep van de NOS op sociale media laten meerdere studenten weten zich zorgen te maken. Sommigen willen hun verhaal niet delen, omdat ze nog bezig zijn hun visum te regelen. De 21-jarige Bram is ook nog in afwachting van zijn visum, maar wil wel zijn verhaal doen, zij het zonder achternaam.
Hij gaat in augustus op uitwisseling naar de Universiteit van Maryland. “Vooralsnog ga ik ervan uit dat ik er terechtkan, maar 100 procent garantie dat ik niet bijvoorbeeld bij de grens word tegengehouden is er niet.”
De beoogde maatregelen tegen Harvard University zijn het gevolg van een conflict dat de regering-Trump heeft met de onderwijsinstelling. In de ogen van de regering doet de universiteit te weinig om antisemitische uitingen aan te pakken en om pro-Palestijnse protesten in te tomen.
Trump had al eerder maatregelen genomen tegen Harvard en andere universiteiten die in zijn ogen antisemitisme tolereren. Zo werd een deel van de financiering aan Princeton University stopgezet. Ook Columbia University kreeg te maken met stopzetten van financiering. Een subsidie van 400 miljoen dollar werd ingetrokken, maar nu de universiteit heeft toegegeven aan een groot deel van de eisen, is daar de hoop dat dat wordt teruggedraaid.
Enige universiteit
Vooralsnog is Harvard echter de enige universiteit waarbij de regering nu ook op grote schaal wil ingrijpen in het studentenbestand. Maar de vrees leeft onder studenten en docenten dat Trump ook op andere universiteiten een dergelijk pressiemiddel gaat inzetten. Bram: “In mijn ogen is het een dun lijntje. Wat stopt hem om het uit te voeren in het hele land?”
Ook de 20-jarige Eva is onaangenaam verrast. “Ik schrok wel toen ik hoorde van de maatregelen van Trump op Harvard”, zegt ze. Eva wil niet met haar echte naam genoemd worden uit vrees dat haar visum wordt ingetrokken. Ze studeert aan de University of Nevada in Las Vegas. Op haar universiteit was er sowieso al angst onder de buitenlandse studenten, zegt zij.
Niet in de laatste plaats omdat de controles op visa sinds maart al waren toegenomen. “De afgelopen maanden zijn zo’n tien tot vijftien visa ingetrokken. En we zien nu ook dat de immigratiedienst ICE actief visa controleert op de campus. Dat gebeurde daarvoor echt nooit.”
Op Eva’s universiteit zijn ook protesten tegen de oorlog in Gaza, hoewel die wel kleinschaliger zijn dan die op Harvard. Toch denkt zij dat het nieuws over Harvard de onrust doet toenemen. “We hebben veel buitenlandse studenten hier en studenten met een migratieachtergrond. De universiteit communiceerde heel actief en ik verwacht dat ze dat nu ook weer gaan doen.”
Toen de afgelopen tijd visa werden ingetrokken, stuurde de universiteit mailtjes waarin werd gewaarschuwd: zorg dat je papieren bij je hebt. Ook raadde haar universiteit studenten met een visum af om Amerika te verlaten. Bijvoorbeeld door op vakantie te gaan naar een ander land of hun thuisland te bezoeken, omdat bij terugkomst problemen aan de grens zouden kunnen ontstaan.
Geen visa intrekken
Een federale rechter in Californië bepaalde gisteren dat de regering-Trump voorlopig geen studentenvisa mag intrekken, maar een garantie voor de langere termijn geeft dat niet. En zelfs zonder intrekken van een visum, kan het dus ook dat een student uiteindelijk niet meer terechtkan bij een onderwijsinstelling. Als de buitenlandse studenten daadwerkelijk weg moeten bij Harvard, zullen ze op zoek moeten naar een opleiding op een universiteit in de VS die wel de goedkeuring van de regering kan dragen.
De Nederlandse studenten Bram en Eva zouden niet goed weten wat ze moeten doen als dat ook bij hun universiteiten zou gebeuren. Bram: “Voor mijn programma is er geen alternatief in de VS. Dan moet ik terug naar Nederland.”
Eva denkt nog wel op een andere universiteit terecht te kunnen, hoewel ze dan waarschijnlijk haar sport moet opgeven, die ze op hoog niveau speelt. De teams zitten dan namelijk waarschijnlijk al vol als ze midden in een universitair jaar komt, denkt ze. En zij zegt nu veel nauwkeuriger te zijn met haar verblijfsdocumenten. “Eerder was ik wat lakser en mocht ik ook naar een team komen als de documenten nog niet helemaal op orde waren. Maar als ik nu reis, zorg ik dat ik driedubbel check dat alle handtekeningen op mijn documenten nog geldig zijn.”