Een groep van enkele honderden leden van GroenLinks en PvdA is bang dat een fusie van die twee partijen ten koste gaat van het linkse geluid. Ze hebben zich verenigd in de beweging LinksBoven en verzamelden zich vandaag op een bijeenkomst in Utrecht.
Het samensmelten van GroenLinks en PvdA is nog niet zeker, maar de algemene verwachting is dat de leden hiermee gaan instemmen. Volgende maand is er een gezamenlijk congres van beide partijen in Nieuwegein.
Geen verzet tegen fusie
LinksBoven verzet zich niet tegen de fusie, maar vindt wel dat het anders moet. “Met een duidelijke groene en linkse signatuur”, zegt Paul Smits van de beweging. die wordt gesteund door onder anderen lokale fractievoorzitters en Statenleden. Smits is namens GroenLinks Statenlid in Gelderland. Hij en zijn medestanders vrezen dat de fusiepartij naar het midden zal trekken en op rechtse thema’s het debat aangaat, omdat er nu vooral rechtse partijen aan de macht zijn.
“Als je als linkse partij het verschil wil maken, moet je vertellen waar de problemen zitten. Dan gaat het over de rijken die rijker worden en het vee dat zich blijft opstapelen”, noemt Smits als voorbeelden.
Antimilitarisme
In de kernwaarden van LinksBoven staan begrippen als ecologisme, antikapitalisme en antimilitarisme. De vraag is of de beweging niet te links is voor de nieuwe fusiepartij.
Smits vindt van niet, al verwacht hij niet dat de principes van LinksBoven zonder meer worden overgenomen. “Misschien zijn die termen iets te hard voor GroenLinks-PvdA als geheel. We willen dan kijken hoe we dat een plek kunnen geven in die nieuwe, bredere volksbeweging die de partijen worden.”
Rood Vooruit
Bij de PvdA is een groep van vooral oudgedienden die het niet eens is met een fusie. Ze hebben zich verenigd onder de naam Rood Vooruit. Deze leden zijn bang dat een nieuwe roodgroene partij vooral interessant is voor hoogopgeleide progressieven en dat er weinig overblijft van het sociaaldemocratische gedachtegoed.
Maar het lijkt erop dat de meeste leden van PvdA en GroenLinks het wel zien zitten met de fusie. De afgelopen jaren was bij alle stemmingen een ruime meerderheid van de leden van beide partijen voor verdergaande samenwerking.
De stemming van volgende maand is de belangrijkste in het fusieproces en gaat over een zogenoemd principebesluit. Als de leden goedkeuring geven voor de fusie moeten er nog statuten en een beginselprogramma worden geschreven. Het is de bedoeling dat het oprichtingscongres in 2026 wordt gehouden. GroenLinks-PvdA heeft nu 25 zetels in de Tweede Kamer.
GL-PvdA-voorman Frans Timmermans vertelde in maart hoe de nieuwe partij er wat hem betreft uit moet zien: