Voor BBC-kijkers was het een bekend beeld: buitenlandcorrespondent Anna Holligan die vanaf haar bakfiets verslag doet van Nederlands en ander buitenlands nieuws. Dat zal ze voorlopig niet meer doen, want haar fiets is gestolen, schrijft ze in een artikel op de website van de BBC.
Holligan werkt sinds 2011 als correspondent in Den Haag en doet verslag over Nederland, de Brits-Nederlandse verhoudingen, Europese politiek, klimaat en maatschappelijke veranderingen.
Haar elektrische bakfiets werd vorige week voor de deur van haar huis gestolen, hoewel deze met een dubbel slot was vastgezet. “Ik rende de trap af en werd overvallen door een schok van ongeloof”, schrijft ze over het moment dat ze ontdekte dat haar fiets niet meer op de stoep stond. “Het is alsof ik een vriend ben verloren.”
Holligan denkt dat alleen Nederlanders de impact van het verliezen van een fiets begrijpen. “Het laat zien in hoeverre ik Nederlands ben geworden”, zegt ze tegen de NOS.
“Ik krijg mijn fiets misschien niet meer terug, maar niemand kan stelen wat hij ons gegeven heeft”, zegt ze. Ze gebruikte de fiets niet alleen voor werk, maar fietste ook met regelmaat naar de duinen of het strand. In een video op Instagram richt ze zich tot de dief. “Je hebt niet alleen onze fiets gestolen. Onze wereld is hierdoor ook kleiner geworden”.
Mobiele studio
De verslaggeving vanaf de fiets ontstond volgens Holligan op een moment dat ze haar dochter naar school bracht en het kind aan haar moeder vroeg “waarom ze het nieuws niet gewoon nu doet”. Daarop besloot ze samen met een collega de bakfiets om te bouwen tot een “mobiele studio” die werkte op zonne-energie. In de fiets pasten onder meer een laptop, een camera en een koffiezetapparaat.
Dat gaf de correspondent de mogelijkheid om op ieder moment van de dag live het nieuws te verslaan, op welke plek ze ook was. Daarnaast wilde ze laten zien dat het leven als werkende moeder “zichtbaar, vreugdevol en echt kan zijn”.
Bekijk hier een fragment van een BBC-reportage over de mobiele fietsstudio:
De correspondent heeft aangifte gedaan, maar gaat er niet van uit dat ze de fiets nog terugkrijgt. De politie heeft het onderzoek naar de diefstal gesloten vanwege gebrek aan bewijs. De politie was volgens Holligan wel heel begripvol. “Die behandelde de zaak echt alsof ik mijn huisdier kwijt was, en de berichten van de mensen die hun medeleven toonden hebben me nog eens laten zien wat een mooie fietsgemeenschap we hier in Nederland hebben”.
Fietsendiefstallen
Het aantal fietsendiefstallen neemt de afgelopen jaren toe. In 2024 werden in Nederland 86.000 gestolen fietsen gemeld, maar het werkelijke aantal is hoger omdat vaak geen aangifte wordt gedaan. De politie denkt dat de duurdere e-bike een van de oorzaken is van het hoge aantal gestolen fietsen.
Volgens Holligan kostte haar fiets bijna 5000 euro. Ze benadrukt dat ze de fiets zelf heeft betaald, dus dat de BBC en daarmee de Britse belastingbetaler geen verlies hebben geleden.
Een nieuwe fiets kopen staat voorlopig niet op de planning, zeg Holligan. Ze gaat op zoek naar de sleutel van haar oude, vertrouwde omafiets zodat ze deze weer kan gebruiken.