De Grand Prix van Monaco is een en al historie en traditie, maar de race van dit jaar ziet er net wat anders uit.

Voor de 82ste editie is er een speciale nieuwe regel. Om een ‘optocht’ zonder inhaalacties op het krappe stratencircuit te voorkomen, moeten teams een extra pitstop maken.

De race in Monaco staat vanwege de smalle baan en brede bolides eigenlijk nooit bol van de inhaalacties. Sterker nog: vorig jaar kwam de top tien op de startopstelling in dezelfde volgorde over de finish. Dat kwam ook door een ongelukkige timing van een rode vlag.

Na een zware crash in de openingsronde moest de wedstrijd worden stilgelegd. Tijdens de onderbreking wisselden alle teams de banden, waardoor pitstops daarna niet meer nodig waren. De toprijders reden de race uit vanaf de tweede ronde, waardoor het nog meer dan anders een optocht werd. Daar is dit jaar iets op gevonden,

Drie sets banden

Het gaat om een regel specifiek voor de GP van Monaco. Normaliter zegt het reglement dat elke rijder op twee verschillende bandentypes moet rijden tijdens de race. Rijders hebben de keuze uit zachte, medium- en harde banden, die verschillende sterktes en zwaktes hebben.

Dat betekent in principe een verplichte pitstop, tenzij de race dus stil komt te liggen en iedereen tegelijk de banden kan wisselen.

Dit jaar moet elke rijder op drie verschillende bandensets rijden, nog steeds van minimaal twee verschillende typen. Dat betekent dat de coureurs zonder rode vlag twee keer de pits op moeten zoeken.

Deze gimmick moet de race dynamischer maken. Meer pitstops betekenen meer strategische opties. Dat zou kunnen leiden tot inhaalacties op de baan, omdat je op nieuwe banden sneller kan rijden dan op oude banden.

Maar pitstops kunnen op zich ook voor positiewisselingen zorgen. Als je een paar ronden eerder van banden wisselt dan degene tegen wie je racet, kun je op nieuw rubber snellere ronden rijden. Maakt de concurrent even later ook zijn pitstop, dan kun je voor zijn neus terechtkomen omdat hij langer op langzamere banden heeft doorgereden en daarmee dus tijd heeft verloren. Timing van pitstops is dus cruciaal.

Albon uit twijfels

Williams-coureur Alex Albon, die sterk begonnen is aan het seizoen en achtste staat in het WK, heeft zijn twijfels of de maatregel het gewenste effect heeft. “Bandenwissels zijn bedoeld om het leuker te maken, maar het kan natuurlijk gebeuren dat mensen al in de eerste ronde de pits ingaan. En er is nog een probleem: teamgenoten die elkaar kunnen helpen.”

Tijdens de GP van Saudi-Arabië besloot Kevin Magnussen ‘de bus te parkeren’ en de rest op te houden, waardoor zijn teamgenoot Nico Hülkenberg weg kon rijden en daarna zonder positieverlies een pitstop kon maken. “Dat wil je liever niet zien”, aldus Albon.

Door Haluk