Rinus VeeKay heeft de finish van een incidentrijke Indianapolis 500 niet gehaald. De Nederlandse autocoureur crashte in de eerste helft van de wedstrijd bij het inrijden van de pitsstraat.

De prestigieuze race werd gewonnen door de Spanjaard Álex Palou. De Indy 500, die samen met de Formule 1 Grand Prix van Monaco (die ook vandaag verreden werd) en de 24 uur van Le Mans deel uitmaakt van de Triple Crown of Motorsport, kende veel incidenten.

Incidenten

De race werd 45 minuten uitgesteld vanwege een regenbui. Op Amerikaanse ovals wordt niet geracet onder natte omstandigheden vanwege de snelheden van boven de 350 kilometer per uur.

Eenmaal bezig aan de formatierondes was het al einde verhaal voor Scott McLaughlin, die zijn banden op wilde warmen en zo de muur in gleed. In de eerste bocht na de uitgestelde start ging het ook mis, toen Marco Andretti in de muur belandde.

Nadat de race nogmaals kort onderbroken was geweest vanwege regenval, kon de wedstrijd na ongeveer dertig ronden écht beginnen. Er volgde een lange fase onder de groene vlag, waarin alleen voormalig winnaar Alexadner Rossi uitviel met een motorprobleem, gevolgd door een flinke brand nadat er brandstof was gelekt bij een pitstop. Een van de crewleden werd flink geraakt en moest verzorgd worden.

Voor VeeKay was de race in de 81ste ronde voorbij, na een crash bij het inrijden van de pitstraat. In de afgelopen jaren maakte VeeKay meerdere incidenten mee in de pitstraat, ditmaal reageerden zijn remmen niet zoals hij verwachtte en blokkeerde zijn linkerachterband.

In de daaropvolgende neutralisatie crashte Robert Schwartzman, die vanaf poleposition startte, eveneens in de pitstraat. Hij nam een paar monteurs mee en was meteen klaar. Een van de monteurs werd op een brancard afgevoerd.

Nog meer incidenten

Na de crash van VeeKay volgden meer crashes en daarbij horende neutralisaties. Op oval-circuits wordt voor elk incident een ‘caution’ uitgeroepen, vergelijkbaar met een safety car in de Formule 1.

Ook Kyle Larson crashte, maar voor hem was er goed nieuws, vanwege zijn ‘double duty’.

Larson rijdt normaal in het NASCAR-kampioenschap, en daar ben je verplicht om te starten. Ook in de Coca Cola 600, die later op de zondag wordt verreden. Vanwege het uitstel door de regen moest er in Indianapolis bijna een last-minute vervanger ingeroepen worden, maar nu kon Larson op tijd in de helikopter richting Charlotte voor de NASCAR-race. Vorig jaar moest Larson de Indy 500 laten schieten, eveneens vanwege regenval.

Verdere incidenten bleven lang uit. Na de laatste pitstops ging de strijd om de koppositie tussen Marcus Ericsson (voormalig F1-coureur en oud-winnaar Indy 500) en Álex Palou (drievoudig IndyCar-kampioen).

Veertien ronden voor de finish plaatste Palou zijn winnende inhaalactie op Ericsson. Vervelend voor de Spanjaard waren twee achterblijvers, die constant in de weg reden en volgens de regels niet aan de kant hoefden. Palou profiteerde ook van de slipstream en daarmee won hij de wedstrijd voor de eerste keer.

Voor Palou, die dit seizoen al vier wedstrijden won, is het zijn eerste zege ooit op een oval. VeeKay noemde de dominante Palou eerder deze week ‘de Max Verstappen van de IndyCar’.

Door Haluk