In Sudan zijn in een week tijd 172 doden gevallen door een cholera-uitbraak. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt. Er zijn 2700 besmettingen vastgesteld, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer.
De uitbraak van de besmettelijke ziekte is voor zover bekend het hevigst in en rondom hoofdstad Khartoem. Zo’n 90 procent van de aan het licht gekomen besmettingen is in de gelijknamige regio geregistreerd.
Het gebied is zwaar getroffen door de inmiddels twee jaar durende burgeroorlog. De water- en elektriciteitsvoorzieningen zijn de afgelopen weken ontregeld door droneaanvallen. De regering houdt rebellenbeweging RSF verantwoordelijk voor deze luchtaanvallen.
Omvang van uitbraak onduidelijk
Ook in andere delen van het Noordoost-Afrikaanse land zijn besmettingen vastgesteld. “We weten de ware grootte van de uitbraak nog niet”, zegt een hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen. Volgens de hulporganisatie is het aantal cholerabesmettingen de afgelopen weken snel opgelopen.
Cholera is een terugkerend probleem in Sudan. De ziekte vormt nu echter een groter gevaar door de burgeroorlog. Er woedt een zware humanitaire crisis en miljoenen mensen zijn constant op de vlucht. Ze kunnen cholera oplopen via besmet water. De ziekte leidt tot diarree en mensen kunnen binnen enkele uren overlijden aan uitdroging.
De ziekte is in principe makkelijk te voorkomen en te behandelen. Maar daarvoor moeten wel schoon water, sanitaire voorzieningen en medische zorg beschikbaar zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de al kwetsbare gezondheidszorg in Sudan op een “breekpunt” beland.