De vier coalitiepartijen gaan “in gesprek” over het tienpuntenplan dat PVV-leider Wilders gisteren wereldkundig maakte. Dat zei Wilders vandaag. “We gaan met elkaar aan de slag en mijn punten liggen daarbij op tafel”, aldus de PVV-fractievoorzitter. “Alle vier de partijen komen.”

Maar wat ze dan precies komen doen? Daar zijn ze niet over eens. VVD-leider Yesilgöz hield het zuinigjes op: “Ik wil er best een kopje koffie over drinken, maar onderhandelen vind ik een groot woord.” Van der Plas van BBB stelde dat ze “het erover moeten kunnen hebben”.

Steentjes

NSC-leider Van Vroonhoven waarschuwde dat ze geen zin heeft om het coalitieakkoord open te breken. In dat “uitgebalanceerde” akkoord, dat een jaar geleden werd gesloten, zijn al allerlei (asiel)maatregelen afgesproken. “Als je er een steentje uithaalt, dan gaan er meer steentjes rommelen.”

Van Vroonhoven zei verder de voorstellen van Wilders al te kennen uit eerdere onderhandelingen en sprak van “een opgewarmde maaltijd”. Over die opstelling van NSC zei Wilders op zijn beurt dat er “met vuur” wordt gespeeld. “De tijd van buigen voor de NSC-fractie is voorbij.”

Gisteren presenteerde Wilders op een voor hem zeldzame persconferentie een tienpuntenplan, met vooral strengere asielmaatregelen. De PVV wil onder meer een volledige asielstop. Ook moet het leger wat Wilders betreft worden ingezet om de grens te bewaken.

Als er de komende paar weken geen actie volgt, stapt de grootste partij in de Tweede Kamer uit de coalitie, dreigde de PVV-leider. Wilders heeft afgelopen jaar al vaker gedreigd met de val van het kabinet vanwege het asielbeleid, bijvoorbeeld afgelopen februari.

‘Als er niets verandert, zijn wij weg’, zei Wilders gisteren:

VVD en NSC maakten vandaag duidelijk dat Wilders vooral naar zijn ‘eigen’ asielminister Faber zou moeten kijken. “Die heeft al vergaande voorstellen op haar bordje liggen”, zei Van Vroonhoven. “Zij moet leveren.”

Yesilgöz stelde dat ze met de coalitie wel allerlei dingen kunnen bedenken, maar dat PVV-minister Faber het uiteindelijk moet doen. Ze zei over het optreden van Wilders dat je “ook even zou kunnen bellen” met de minister om je onvrede te uiten, in plaats van een persconferentie te geven.

De VVD-leider zei tegelijk open te staan voor de ideeën van Wilders, omdat ook haar partij minder asielzoekers wil toelaten. “Dus als het kan, waarom niet?” Ze raadde haar PVV-collega aan om zijn voorstellen aan te dragen bij het kabinet, zodat Faber ze daar kan bespreken.

Honderden vragen

Minister Faber heeft een aantal voorstellen ingediend om het asielbeleid strenger te maken, maar het is nog niet duidelijk of en wanneer die in werking zullen treden. In de Tweede Kamer moet ze nog allerlei vragen beantwoorden over haar wetsvoorstellen en in de Eerste Kamer is steun onzeker.

Premier Schoof wacht “de initiatieven over de verdere uitwerking” van de asielplannen van de PVV af, zei hij in een korte reactie op het lijstje van Wilders.

Een dag nadat Wilders zijn wensenlijstje had gepresenteerd stemde de Kamer vandaag over verschillende moties uit een eerder debat met minister Faber. Op een aantal onderwerpen uit de lijst kan Wilders rekenen op steun.

Dure noodopvang

Zo wil een meerderheid van de Kamer weten of een algehele tijdelijke stop op gezinshereniging mogelijk is en zou gratis taxivervoer voor asielzoekers moeten stoppen. Bij de beoordeling van een asielaanvraag moeten strafbare feiten streng meewegen, vindt de Kamer. En bij migranten met een verblijfsvergunning zou deze worden ingetrokken als er sprake is van een strafrechtelijke veroordeling.

Ook wil een Kamermeerderheid derdelanders uit Oekraïne zo snel mogelijk uitzetten en is er steun voor een landelijk actieplan tegen overlast van en criminaliteit door jonge alleenstaande Syrische asielzoekers. Verder vindt de Kamer dat er nog dit jaar een eind moet worden gemaakt aan de dure commerciële noodopvang door het COA goedkopere, vaste plekken te laten inkopen.

Door Haluk