In de provincie Zeeland zijn in korte tijd twee akkers en een strook met olifantengras in vlammen opgegaan. Het gewas is erg populair in met name Zeeuws-Vlaanderen, maar de Veiligheidsregio Zeeland waarschuwt voor brandrisico’s.

Olifantengras is een rietachtig gewas dat metershoog groeit. Het heeft weinig onderhoud nodig en kan voor meerdere duurzame doelen worden gebruikt, zoals biobrandstof, bouwmateriaal en papier. Het gewas droogt snel uit en is daarom zeer brandbaar.

Een maand geleden ontstond brand in een gebied van 10.000 vierkante meter vol olifantengras in Biervliet. Al snel stond de hele akker in brand. “De vlammen gingen vrij snel richting de bebouwing”, zegt Alfred van den Berge van de Veiligheidsregio Zeeland. De brandweer kon net voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen boerderij.

Enkele weken daarvoor was brand ontstaan op een akker met olifantengras in Westdorpe.

Vlammen van 10 meter hoog

“Het blussen van gewassen is altijd lastig”, aldus Van den Berge. “Je kan er moeilijk bij omdat er een sloot tussen ligt. Daar zit vaak geen water in, omdat gewassen voornamelijk branden in droge periodes. Aan bluswater komen is dan ook een probleem.”

Ook de hoogte van olifantengras is een probleem, zegt Van den Berge tegen Omroep Zeeland. “Vlammen kunnen twee keer hoger dan het gewas worden. Bij olifantengras kan dat dus wel tien meter hoog zijn. De hitte die daarbij vrijkomt, maakt het blussen voor onze mensen zwaarder.”

De veiligheidsregio roept akkerbouwers op om het gewas niet zomaar ergens te planten, maar genoeg ruimte te bewaren tussen het gewas en bebouwing.

‘Over nadenken’

Teler Wim Westerbeke uit Vogelwaarde verbouwt naast aardappelen, uien en suikerbieten ook olifantengras. Het olifantengras groeit op percelen waar geen aardappelen of uien kunnen groeien. “Omdat het te nat is of omdat ik er niet makkelijk met de machines bij kan”, legt hij uit.

Het is volgens Westerbeke een zeer makkelijk gewas. “Het staat tien tot twintig jaar. Het kan tegen droogte, maar ook tegen nattigheid. Elk jaar heb je wel een oogst.”

Toch ziet ook hij de gevaren. “Als het eenmaal gaat branden, gaat het snel.” Het olifantengras staat bij hem daarom niet in de buurt van de boerderij of andere bebouwing. “Ik denk dat het goed is om daarover na te denken”, zegt hij.

Van den Berge vreest dat branden op akkers met olifantengras in de toekomst vaker gaan voorkomen.

Door Haluk