Staatssecretaris Paul trekt 15 miljoen euro uit voor een driejarige proef om leraren te belonen als ze een dag extra gaan werken. Ze ziet dat als een van de oplossingen voor het lerarentekort in het basisonderwijs. Onderwijsvakbond Aob is zeer kritisch over de proef, die in 2026 begint.

Het lerarentekort in het basisonderwijs bedraagt op dit moment 7700 fulltime banen. Als alle deeltijddocenten een dag meer zouden gaan werken, levert dat zo’n 1600 fulltime banen op, stelt de staatssecretaris voor primair onderwijs.

Zeven op de tien basisschoolleraren werkt op dit moment in deeltijd. Uit onderzoek zou blijken dat een kwart van hen wel een dag meer voor de klas wil staan. Zelfs “als slechts een paar procent van die parttime leraren meer gaat werken, zorgt dat nog steeds voor een substantiële vermindering van het lerarentekort, met enkele honderden formatieplaatsen”, zegt Paul

Behalve met een geldbonus kunnen scholen leraren die meer gaan werken, belonen met extra vrije dagen, flexibelere werktijden en andere taken. De VVD-staatssecretaris denkt dat veel docenten daar enthousiast van worden.

“Veel leraren willen wel extra uren maken, maar hebben vaak een duwtje in de rug nodig om die stap te zetten. Ik wil daarom meer uren werken aantrekkelijker maken voor wie dat wil en kan”, zegt ze.

‘Een schijntje’

Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond reageerde vanmorgen zeer kritisch in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vindt “een heel klein bedrag op een enorm groot probleem” geen oplossing. “Dit is een schijntje ten opzichte van hetgeen er bezuinigd wordt op het onderwijs.”

Wat hem betreft vraagt het lerarentekort om “een visieplan” voor de lange termijn en om structureel geld.

Door Haluk