Dopingcontroleurs zijn niet de beste vrienden van topsporters. Natuurlijk zijn ze voor een schone sport, maar het continu moeten invullen van de zogeheten whereabouts roept ook bij de Nederlandse tennissers op Roland Garros geen vrolijk gevoel op.

“De WADA-app is de meest verschrikkelijke app op mijn telefoon”, aldus Tallon Griekspoor.

Twee gemiste testen

Griekspoor hing eind 2024 een schorsing boven het hoofd, nadat hij eerder in het jaar twee dopingtesten had gemist. Bij een volgende overtreding had hij achttien maanden geschorst kunnen worden. “Je slaapt er niet lekker van, kan ik je verzekeren”, zegt de tennisser, die in Parijs tot de tweede ronde is doorgedrongen.

Hij had bij een nieuwe fout hetzelfde lot als de recent geschorste Nederlandse judoka’s te wachten kunnen staan. “Ik stond voor drie maanden (tussen eind 2024 en het begin van 2025, red.) op twee gemiste testen. Ik heb in die periode elke avond minimaal twee alarmen op mijn telefoon ingesteld om mijn juiste locatie te checken. Dat was stressvol.”

“Ik was voorheen best slordig met dit soort dingen en vergat mijn locatie aan te passen”, vertelt Griekspoor schuldbewust. Hij staat inmiddels weer op nul overtredingen, aangezien die na twaalf maanden komen te vervallen.

Het onthouden en actueel houden van die gegevens, daar kan het soms misgaan. Jesper de Jong kreeg een keer een streep achter zijn naam omdat hij zijn e-mailadres niet op tijd had geverifieerd in de WADA-app.

Ook dat geldt als een overtreding. “Het kan in theorie gebeuren dat je achttien maanden wordt geschorst omdat je drie keer je e-mailadres niet verifieert”, aldus de Haarlemmer, die net als Griekspoor in de tweede ronde staat op Roland Garros.

Samen Ajax op de bank kijken

De Jong bracht zichzelf in Nederland een keer in een hachelijke situatie toen hij elders was gaan slapen, zonder zijn locatiegegevens aan te passen. “Mijn ouders belden dat de dopingcontrole voor de deur stond. Ik had toen 25 minuten de tijd om thuis te komen. Ik redde het op twee minuten, omdat ik alle stoplichten mee had, anders had ik een streepje achter mijn naam gehad.”

Ook Griekspoor kende een ongemakkelijk situatie met de dopingcontrole. “Er zat iemand een keer drie uur bij mij thuis omdat ik niet kon plassen. Dan ga je maar een beetje kletsen met elkaar. Ik heb zelfs een keer een hele wedstrijd van Ajax met iemand zitten terugkijken.”

Om de controle zo zuiver mogelijk te houden mogen controleurs bij hun bezoek niet te sociaal met de sporter doen. “Ik mag ze niets te drinken aanbieden. Dat zorgt ook wel voor rare situaties, want dan zit je soms maar een beetje naar elkaar te kijken, in je eigen huis”, aldus Griekspoor.

Botic van de Zandschulp vergat ook een keer zijn locatie te wijzigen toen hij een wedstrijd in Duitsland speelde en er tegelijkertijd een controleur bij hem thuis op de stoep stond. “Ik had drie gemiste oproepen, maar nam niet op. Pas toen ik de persoon terugbelde, realiseerde ik me waar het om ging.”

De tennisser kreeg wonderwel geen streepje achter zijn naam. “De controleur vertelde namelijk dat ze niet voldoende haar best had gedaan om mij te bereiken. Ze had mij een uur lang moeten proberen te bereiken, maar dat had ze onvoldoende gedaan. Zodoende beging ik geen fout.”

25 keer per dag handen wassen

De dopingstraffen van tennissers Jannik Sinner en Iga Swiatek, en de recente schorsing van de Nederlandse judoka’s, hebben doping weer hoger op de agenda gezet. Ook in het tennis.

De manier waarop Sinner tegen de lamp liep, die naar eigen zeggen werd betrapt op clostebol dat in een massagemiddel van zijn voormalig fysiotherapeut zat, is volgens Griekspoor de nachtmerrie van zijn eigen fysiotherapeut. “Hij wast 25 keer per dag zijn handen. Ik snap zijn gevoel wel.”

De nummer 35 van de wereld is zelf ook voorzichtiger geworden. “Als ik een geopend flesje water op mijn hotelkamer zie staan, waar ik bijvoorbeeld in de ochtend uit heb gedronken, dan laat ik dat flesje voor wat het is. Dan open ik een nieuw flesje. Je weet nooit wat iemand voor geks in zijn hoofd kan halen.”

Door Haluk