De Verenigde Staten kondigt importheffingen aan van 25 procent op auto’s en auto-onderdelen uit het buitenland. Dat plan deelde de Amerikaanse president Donald Trump gistergavond tijdens een persconferentie.
Trump zegt dat de heffing wordt afgekondigd op 2 april. Een dag later worden de tarieven dan ook daadwerkelijk berekend.
Daarmee zou deze maatregel samenvallen met andere, eerder aangekondigde importheffingen. Dat gaat om zogenoemde wederkerige tarieven, waarbij Trump dreigt om zijn handelspartners dezelfde tarieven op te leggen als zij aan de Amerikaanse import opleggen.
Europese en Aziatische auto’s
De maatregel moet de VS jaarlijks 100 miljard dollar opleveren, maar Trump wil hiermee ook de Amerikaanse auto-industrie bevoordelen. Volgens de president kunnen landen buiten de VS gemakkelijk hun auto’s slijten aan de Amerikanen, maar kopen Europa en Azië andersom te weinig Amerikaanse auto’s. Trump noemt dat “oneerlijk”.
Vooral auto’s uit Duitsland, Japan en Korea zijn populair in de VS. Daarnaast worden veel auto’s voor de Amerikaanse markt in Mexico en Canada in elkaar gezet. De verwachting is dan ook dat deze auto’s voor de Amerikaanse consument duurder zullen worden, omdat de importeurs de heffing zullen doorberekenen aan hun klanten.
Tegenreactie
De Europese Commissie laat in een reactie weten de maatregelen te “betreuren”. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt te willen blijven onderhandelen met de Amerikaanse regering over de handel, maar benadrukt tegelijkertijd dat het de economische belangen van de EU zal beschermen.
Twee weken geleden voerde Trump importtarieven in op aluminium en staal uit Europa. Direct daarna kondigde de EU tegenmaatregelen aan. Zo voerde extra importheffingen op Amerikaanse producten zoals spijkerbroeken en bourbon.
De Canadese premier Mark Carney ziet de aankondiging van Trump als “een directe aanval op de arbeiders” in Canada.
Op dezelfde persconferentie zei Trump dat er ook importheffingen komen op medicijnen, chips en hout. Over de hoogte van het tarief en wanneer deze dan van kracht moeten worden, is nog niets bekend.