In China worden mensen opgeroepen om voorstanders van Taiwanese onafhankelijkheid aan te geven. Het Chinese overheidskantoor dat gaat over de betrekkingen met Taiwan, heeft hiervoor een speciaal mailadres geopend waar mensen informatie naartoe kunnen sturen.

Het kantoor heeft niets bekendgemaakt over de mogelijke strafmaatregelen. Wel zeggen de autoriteiten de aangegeven overtreders “volgens de wet ter verantwoording te roepen” en tegelijkertijd de privacy van de klokkenluiders te beschermen.

In China zijn e-mailadressen, net als telefoonnummers, gekoppeld aan een persoonsnummer. Anoniem een melding maken met een Chinees mailadres zal dus moeilijk zijn.

De kliklijn is volgens de Chinese overheid niet bedoeld om mensen te verraden, maar juist om de mensen die voor vereniging van het Chinese vasteland met Taiwan zijn te beschermen. Die lezing wordt vanwege de vijandigheden tussen beide landen door weinigen buiten China geloofd.

Taiwanese uitzettingen

Volgens een Chinese overheidswoordvoerder heeft Taiwan dit vooral aan zichzelf te wijten. Politici van de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP) van Taiwan zouden de oppositie onderdrukken en voorstanders van nauwere banden met China “bedreigen, intimideren en vervolgen”.

Hiermee doelt de woordvoerder waarschijnlijk op de recente “uitzetting” van drie Chinese vrouwen. Dinsdag zette Taiwan een Chinese influencer met 400.000 volgens op Douyin, het Chinese TikTok, het land uit. Dat gebeurde nadat de vrouw zich op haar socialemediakanaal lovend had uitgelaten over de ambities van China om Taiwan met geweld in te nemen. Volgens de Taiwanese wet kunnen mensen die worden gezien als bedreiging voor Taiwan binnen tien dagen het land worden uitgezet.

De vrouw, die getrouwd is met een Taiwanese man met wie ze kinderen heeft, ontkent te zijn uitgezet. Volgens haar heeft ze Taiwan verlaten op vrijwillige basis, op advies van haar advocaat.

Twee andere influencers die soortgelijke uitingen hadden gedaan op sociale media en ook beide getrouwd zijn met een Taiwanese man, moeten voor het einde van de maand weg uit Taiwan.

Klikcultuur

De Chinese overheid maakt graag gebruik van burgers om de orde te bewaken. In 2021 opende het bureau voor cyberveiligheid een meldpunt waar burgers online berichten kunnen uploaden die het beleid van de Communistische Partij verdraaien of nationale helden belasteren. Sinds 2018 is dat bij wet verboden. Wie het doet, riskeert vervolging.

In 2022 bood de Chinese overheid burgers beloningen tot tienduizenden euro’s aan voor het melden van spionageactiviteiten. Een jaar later werd het wettelijk verplicht om zulke activiteiten te melden.

Klikken is niet alleen voorbehouden aan volwassenen. Ook minderjarigen wordt op jonge leeftijd geleerd “verantwoordelijkheid te nemen”. Onder het leiderschap van president Xi Jinping is de druk op studenten om ongepaste politieke en ideologische standpunten van leraren en medestudenten te rapporteren sterk toegenomen.

Sommige onderwijsinstellingen hebben hier ook speciale “studenteninformatiesystemen” voor. Het gebeurt regelmatig dat docenten ontslagen worden na klachten van studenten.

Door Haluk