Huur- en koopwoningen krijgen regelmatig met hakken over de sloot een gunstiger energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad, waarbij naar 1,8 miljoen energielabels is gekeken. In veel gevallen krijgen huizen nét aan energielabel A of B, laat het onderzoek zien.
De labels lopen van A tot en met G, waarbij woningen met een A-label het energiezuinigst zijn en die met een G-label het minst zuinig. Het lijkt simpel, maar het systeem blijkt toch iets complexer, legt hoogleraar huisvesting en huishoudfinanciën Dirk Brounen uit: “Achter die letters zitten eigenlijk scores, die lopen als een getal door. En bij bepaalde scores kun je van B naar A gaan.”
Huurverhoging
Het hoger waarderen van het energielabel is niet zonder gevolgen. Het kan betekenen dat een koophuis meer waard wordt, maar het treft vooral mensen die een woning huren. Het telt namelijk mee in de huurpunten van je woning. Zo kan de huur met een paar tientjes omhoog gaan, maar het kan ook zijn dat iemand van een middenhuur ineens terechtkomt in de vrije sector en dan gaat het om honderden euro’s meer per maand.
“Het is heel kwalijk dat er zo wordt omgegaan met die labels”, zegt Mathijs ten Broeke van de Woonbond. De organisatie die opkomt voor de belangen van huurders en woningzoekenden vindt het systeem complex.
Trucjes
Bij het bepalen van het energielabel wordt namelijk niet alleen gekeken of een woning zonnepalen of dubbelglas heeft. Ook de oppervlakte of bijvoorbeeld de hoogte van het plafond speelt een rol. “Gek genoeg is daar nog wat ruimte om af te ronden”, zegt Brounen. Dat houdt in dat als een huis zich net op de grens van energielabel B bevindt, het vaak toch in A wordt geschaald.
De Woonbond vindt het schandalig. “De foutmarge die in de huidige systematiek ingebouwd zit, is niet bedoeld om het energielabel te manipuleren naar een gewenste uitkomst voor de verhuurder of woningeigenaar. Wie deze foutmarge hiervoor misbruikt, pleegt fraude. Niet meer en niet minder.”
Maar energie-expert Frank Daniëls geeft aan dat je niet zomaar tot een hoger energielabel komt. “Soms is het inderdaad met hakken over de sloot, maar dat is vaak wel op basis van ons advies.” Zo zeggen ze tegen verhuurders dat er nog een aantal stappen gezet moeten worden om tot een bepaald label te komen. “En dat advies wordt vaak een-op-een opgevolgd.”
Het ministerie van Volkshuisvesting vindt het belangrijk dat eigenaren en huurders op het energielabel kunnen vertrouwen. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee het stelsel onder publiek toezicht komt en er worden eisen aan de onafhankelijkheid van onder anderen energieadviseurs toegevoegd.