NOS Teletekst, dat vandaag z’n 45ste verjaardag viert, speelt nog altijd een grote rol in het leven van menig sportvolger. Vorig jaar werd bijvoorbeeld pagina 801, de voetbalindex, maar liefst 530 miljoen keer geopend in de Teletekst-app.
Maar ook binnen de sportwereld zelf heeft Teletekst zijn sporen meer dan verdiend. Over het credo ‘als het op Teletekst staat, dan is het waar’ kan menig sporter meepraten.
Oproep voor Nederlands elftal
Denk aan de voetballers die via Teletekst verrast werden. Zoals Anthony Lurling, die in 2000 allemaal berichtjes op zijn mobieltje aantrof. “Het eerste berichtje was: je moet eens op Teletekst kijken”, vertelde de toenmalige speler van sc Heerenveen destijds. “Dus ik zet de Teletekst aan en zag: ‘Talan en Lurling vervangers’. Dan is het even schrikken.”
De schrik betrof een eerste oproep voor het Nederlands elftal. Daar zou het overigens ook bij blijven: hij kwam in het WK-kwalificatieduel met Ierland niet in actie en haalde niet nog eens de wedstrijdselectie.
Khalid Boulahrouz overkwam iets vergelijkbaars. De verdediger was aan het begin van het seizoen 2004/05 als speler van RKC Waalwijk opgenomen in de voorselectie van Oranje. Maar al te veel illusies maakte hij zich niet.
Ook niet toen een opgewonden assistent-trainer Ton Verkerk hem bij de club opwachtte.
Voetbalhumor
Boulahrouz destijds: “Hij zei: ‘Gefeliciteerd, je zit erbij.’ Ik dacht: dit is voetbalhumor, jullie willen me in de zeik nemen. Maar hij was zo zenuwachtig, zo rood en zo trots. ‘Ik geloof het niet’, antwoordde ik. Maar op Teletekst stond ik erbij. Pagina 601.”
Boulahrouz maakte zijn debuut en zou uiteindelijk uitkomen op 35 interlands.
Andersom kan natuurlijk ook. Ruud van Nistelrooij had op het WK van 2006 tegen Argentinië zijn 54ste interland afgewerkt, toen hij voor de eerstvolgende wedstrijd van Oranje – een oefenduel – plots door bondscoach Marco van Basten niet geselecteerd werd .
Een hard gelag voor de spits: “De manier waarop het gegaan is – dat ik op Teletekst moet zien dat ik er niet meer bij zit – ja, dat zijn pijnlijke zaken.” Die bittere pil bleek de start van een conflict tussen de bondscoach en speler, dat pas in mei 2007 helemaal werd uitgesproken.
Wielrenner Anton Tak liet zelfs zijn toekomst afhangen van een bericht op Teletekst. In 1991 won hij als 23-jarig talent Olympia’s Tour. Tak hing nog geen jaar na die zege zijn wedstrijdfiets aan de wilgen.
“Ik las op Teletekst dat ik niet mee mocht naar de Olympische Spelen van Barcelona”, vertrouwde hij vele jaren later het AD toe. “Terwijl ik wel een toezegging had. Stik maar met dat wielrennen, dacht ik toen.”
‘Wat daar staat, is goed’
De accuratesse van Teletekst, waar zelden – of eigenlijk nooit – plaats is voor geruchten, werd in maart 2011 onderstreept tijdens de door Johan Cruijff geïnitieerde ‘fluwelen revolutie’ bij Ajax. Bestuurslid Uri Coronel sprak: “Op dit moment is er van aftreden geen sprake. Wat op Teletekst staat, is goed: we kondigen ons vertrek aan.”
Teletekst hielp ook menigmaal een gevoel van trots zichtbaar te maken. Zo begreep dubbelspecialist Wesley Koolhof eind vorig heel goed dat een rondvaart door de grachten er niet inzat voor de Nederlandse tennissers na het bereiken van de Davis Cup-finale. “Maar we staan wel op pagina 101 van Teletekst.”
Oud-voetballer Jan Boskamp, een Feyenoorder in hart en nieren, baarde in september 2016 opzien door op tv bij Voetbal Inside aan te schuiven in een zwarte polo met Teletekst-pagina 819 erop afgedrukt, ofwel ranglijst van de eredivisie. Inderdaad: ‘zijn’ Feyenoord stond fier aan kop.
Bij PEC Zwolle duurde het wat langer voordat het idee van een T-shirt postvatte. De ploeg van trainer Ron Jans had in april 2014 in de bekerfinale gestunt door Ajax met 5-1 te verslaan. Maar pas in maart 2015 bracht PEC een shirt met de Teletekst-pagina van die eindstrijd – opstellingen en doelpuntenmakers – op de markt.
NOS Sport kreeg een door Jans ondertekend exemplaar toegespeeld, dat nog altijd op een prominente plaats op de redactie hangt.
Zelfs buiten de landsgrenzen weet men NOS Teletekst te vinden. Galatasaray-coach Fatih Terim plaatste in mei 2019 ter viering van de Turkse voetbaltitel een tweet met de stand in de Süper Lig. Daarvoor gebruikte hij zowaar pagina 845 van NOS Teletekst.
De Turkse trainer was zeker niet de eerste die een Teletekst-ranglijst aanhaalde en evenmin de laatste. Neem Arne Slot in december 2023, nadat hij met Feyenoord met 4-0 van Heracles Almelo had gewonnen, maar wel op tien punten van koploper PSV stond.
Slot: “We zijn heel tevreden, maar het gaat om de ranglijst op Teletekst, en daar zijn we niet tevreden over.”