Tientallen gezinnen in Enschede die vorig jaar hun woning uit moesten vanwege waterschade na een hoosbui, kunnen definitief niet terug naar huis.

Zelfs als er waterbergingen en extra grote rioolbuizen worden aangelegd, is het wijkje niet opgewassen tegen veel regen in korte tijd, blijkt uit onderzoek. De woningbouwvereniging overweegt de 65 huurwoningen te slopen, meldt RTV Oost.

Enschede werd op zondag 21 juli vorig jaar getroffen door een hoosbui. In een uur tijd viel er zo’n 55 millimeter. Straten stonden blank, het water stroomde huizen binnen en tientallen woningen in de wijken Pathmos en Stadsveld liepen grote waterschade op.

Sinds die tijd leven de bewoners in vervangende woonruimte elders in Enschede. Het idee was altijd dat ze terug zouden kunnen, maar dat gaat er dus niet van komen.

Waterveilig

Ingenieursbureau Arcadis onderzocht achttien varianten om de wijk ‘waterveilig’ te maken: van het aanleggen van grote ondergrondse waterbergingen tot extra grote rioolbuizen en waterbassins. Uit het onderzoek blijkt dat geen enkele maatregel bestand is tegen zoveel regenwater in korte tijd (55 tot 70 millimeter in een uur tijd).

Het probleem is dat Enschede is gebouwd op een stuwwal met een hoogteverschil van 40 meter. In geval van extreme neerslag stroomt water direct naar het laagste punt: de wijken Pathmos en Stadsveld.

“Voor de mensen is dit natuurlijk het slechtste scenario”, zegt Leon Buiting van De Woonplaats, de woningbouwvereniging die bijna alle getroffen woningen in bezit heeft. “Wij hebben van begin af aan gehoopt dat de uitkomst zou zijn dat de mensen terug konden keren naar hun woning. De uitkomst is helaas anders en dat is een enorm hard gelag.”

Je mist de wijk

“Het is gewoon klote dat we al acht maanden ons huis niet in kunnen”, zegt Floris Penders, een van de getroffenen, bij zijn dichtgetimmerde woning. “Je mist de wijk, je mist de buurt, je mist een heleboel. Het was een hele hechte buurt.”

Zijn buurvrouw heeft vooral last van de onzekerheid: “Het vreet aan je, we zijn helemaal kapot.”

De bewoners die hun huis nu kwijtraken, mogen in hun ‘wisselwoning’ blijven. Als die niet passend is, krijgen ze voorrang op een huurwoning”, zegt Buiting van De Woonplaats.

Beelden van de hoosbui op 21 juli vorig jaar:

De bewoners die hun huis nu kwijtraken, mogen in hun ‘wisselwoning’ blijven. Als die niet passend is, krijgen ze voorrang op een huurwoning”, zegt Buiting van De Woonplaats.

Sloop

Wat er nu met de dichtgetimmerde woningen gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Sloop wordt niet uitgesloten, al benadrukt de woningbouwvereniging dat dat niet de voorkeur heeft. “Het gaat om cultuurhistorische gebouwen, waar mensen vaak al hun hele leven wonen”, aldus Buiting. “We willen nu zo snel mogelijk aan de slag om te kijken wat we met de woningen gaan doen.”

De gemeente Enschede laat weten dat er de komende jaren twee grote hoofdafvoeren komen voor regenwater in Pathmos en Stadsveld. Ook komen er op een aantal plekken extra grote rioolbuizen.

Door Haluk