Vrijwel alle gemeenten In Drenthe hebben de paasvuren dit jaar verboden vanwege de droogte. In Gelderland en Overijssel stellen de gemeenten het besluit tot op het allerlaatste moment uit.

Intussen zijn in Drenthe gistermiddag en vannacht twee opgebouwde paasbulten in Erm en Langelo vroegtijdig in brand gevlogen, meldt RTV Drenthe.

De oorzaak van de twee branden is onbekend. Wel zijn beide branden snel geblust, juist omdat het zo droog is.

Extreme droogte

De verboden op de paasvuren hebben alles te maken met de aanhoudende droogte. Het heeft de afgelopen nacht geregend en er wordt de komende dagen meer regen verwacht. Maar dat verandert voorlopig weinig aan de droogte. De veiligheidsregio’s verhoogden het natuurbrandrisico onlangs wegens ‘extreme droogte’ naar fase 2, oftewel extra alert.

In Drenthe zijn er in een normaal jaar meer dan honderd paasvuren. Maar dit jaar zijn het er maar een stuk of tien, waarvan vier in de gemeente Emmen. En zelfs daarbij geldt een voorbehoud.. “Als de wind te heftig is, dan kunnen we er op de dag zelf nog voor kiezen om de paasvuren niet door te laten gaan”, zegt een woordvoerder van de gemeente Emmen. “Maar dat is in principe elk jaar het geval.”

In de vegetatie

Het beeld in Gelderland is wisselend. Het paasvuur in Velswijk, ten noorden van Doetinchem, is bij voorbaat verboden. “Er zijn gewoon regels voor, daar moeten we mee leven”, reageert organisator Dinand Wullink. “We willen het ook niet aansteken, als het zo droog is. Er zal maar wat gebeuren, hier in de buurt. Als er wat gebeurt, vergeven we ons dat nooit.”

Elders in Gelderland wachten de organisatoren en gemeenten nog. In veel gevallen gaan ze daarbij af op het advies van Klaas Noorland, projectleider gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing bij de provincie Gelderland. “De droogte zit vooral in de vegetatie”, zegt hij bij Omroep Gelderland. “We hebben heel veel vegetatie waarvan de sapstromen nog niet op gang gekomen zijn. Daardoor is de brandbaarheid groot.”

“Het heeft altijd te maken met de locatie”, vervolgt Noorland. “Kijk vooral naar de omvang en de grootte van het vuur, maar ook naar de ligging, Als het paasvuur gerealiseerd wordt op veenachtige grond zou het vuur de bodem in kunnen trekken.”

Hout ligt er

“We stellen de beslissing zo lang mogelijk uit”, zegt Han Kruisselbrink van het paasvuur Lochuizen, normaal een van de grootste in de Achterhoek. “We wachten zeker tot het eind van de week. Het hout ligt er, wat moet je er anders mee. Voorlopig is het fase 2. Even afwachten.”

Bernard van Eijbergen van paasvuur Laag-Soeren gaat pas donderdag of vrijdag overleggen met de gemeente. “Die heeft het laatste woord of het verantwoord of niet verantwoord is. Als het door kan gaan, gaan we zaterdagochtend met man en macht opbouwen”, zegt hij.

Bouw stilgelegd

Ook in Overijssel is het beeld wisselend. In de gemeente Raalte bijvoorbeeld zijn drie paasvuren gepland. Die zijn vooralsnog niet verboden, maar er is ook nog geen toestemming gegeven. Wel heeft burgemeester Rob Zuidema de bouw van de bulten stilgelegd, meldt RTV Oost. De organisatoren van de drie paasvuren mogen voorlopig geen nieuw hout meer aanleveren.

Iets verderop, in de gemeenten Rijssen-Holten, besloten de bouwers van vijf paasvuren zelf al om te stoppen met ‘bouwen’. “In 2019 hadden we ook te maken met droogte. Toen moesten we de bult op last van de gemeente verkleinen. Moesten er takken af, in plaats van erbij”, zegt Dirk Jansen van paasvuur Beuseberg. Hij gaat ervan uit dat er in welke vorm dan ook wel een paasvuur komt. “Ik denk dat het mogelijk is. Het is belangrijk dat we de traditie in leven houden”, zegt Jansen. “Anders wordt het moeilijk om elk jaar weer mensen te vinden die zich hiervoor willen inzetten.”

Iets voor de kinderen

In Weiteveen in Drenthe is dat door het verbod een gepasseerd station en is de (deels) opgebouwde paasbult alweer opgeruimd en de houtstapel afgevoerd naar een shredder. Wat blijft is de teleurstelling bij organisator Bennie Menke. “We hadden van alles georganiseerd: muziek, iets voor de kinderen. Maar de evenementenvergunning is gekoppeld aan het paasvuur. Dus ook daar ging een streep door.”

Door Haluk