De grootste bekende inktvissoort, de zogenoemde kolossale inktvis, is voor het eerst gefilmd in zijn natuurlijke omgeving. Het dier werd in maart door onderzoekers op beeld vastgelegd nabij de afgelegen Zuidelijke Sandwicheilanden, in de zuidelijke Atlantische oceaan.

De onderzoekers troffen de inktvis – een pasgeboren, doorzichtig exemplaar van zo’n 30 centimeter lang – aan op een diepte van 600 meter met een onbemande onderzeeër. De beelden werden gemaakt en gedeeld door het Amerikaanse zee-onderzoeksinstituut Schmidt Ocean Institute.

De bewuste beelden:

Volwassen dieren, die niet doorzichtig zijn, kunnen inclusief tentakels naar schatting 12 tot 14 meter lang worden. Ze wegen dan zo’n 500 kilo, waardoor ze waarschijnlijk de zwaarste ongewervelde diersoort ter wereld zijn.

Maar wetenschappers weten verder vooral nog veel niet van de gigantische zeedieren, die leven in de diepzee rond Antarctica. Zo is de levenscyclus, het gedrag en hoe de inktvis precies jaagt nog een mysterie.

Exact een eeuw geleden werd de kolossale inktvis pas voor het eerst ontdekt, toen er tentakels in een maag van een potvis werden gevonden. Daarna is het dier slechts een paar keer waargenomen, meestal ging het dan om overleden dieren die waren aangetroffen door vissers.

Een van de wetenschappers die door het Schmidt Ocean Institute werd gevraagd het beeld van de kolossale inktvis te verifiëren, Kat Bolstad van de Auckland University of Technology, zegt in een persbericht dat het spannend was om de beelden als eerste te mogen bekijken.

“En het maakt je nederig als je bedenkt dat de kans groot is dat ze geen idee hebben van het bestaan van mensen”, zegt Bolstad. “Al honderd jaar komen we ze voornamelijk tegen als prooiresten in de magen van walvissen en zeevogels.”

Weerhaken

Niet zelden zitten potvissen vol littekens die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door de weerhaken die aan het uiteinde van de tentakels van de inktvissoort zitten.

Die weerhaken, bedoeld om prooien vast te houden, zijn kenmerkend voor de kolossale inktvis en zijn ook goed te zien op de beelden van het jonge dier.

Het instituut meldt verder dat op een andere expeditie in januari eveneens in water nabij Antarctica een andere inktvissoort – de van kleur veranderende Galiteuthis glacialis – voor het eerst is gefilmd.

Schmidt Ocean Institute-directeur Jyotika Virmani noemt de twee waarnemingen op twee opeenvolgende expedities speciaal, “en het laat zien hoe weinig we hebben gezien van deze magnifieke bewoners van de Zuidelijke Oceaan”, aldus Virmani.

Door Haluk