Na dertien jaar is de 11 Luchtmobiele Brigade weer uitgerust met de zwaarste mortieren. De 120mm mortieren waren wegbezuinigd. “Het vergroot de gevechtskracht van de brigade ontzettend”, zegt adjudant Sander tegen RTV Drenthe.

Vanwege hun veiligheid worden de militairen alleen met hun voornaam genoemd. Sander herinnert zich nog goed dat de eenheid de zwaarste mortieren kwijtraakte. “Dat was een aderlating voor onze brigade. Ik was alles tussen emotioneel en teleurgesteld.” Hij is “superopgelucht” dat het systeem weer terug is.

De 11 Luchtmobiele Brigade is gespecialiseerd in snel optreden. De militairen worden per helikopter of vliegtuig naar een locatie gebracht en zijn snel inzetbaar bij crises. Maar de afgelopen jaren ontbraken zware wapens om de vijand op afstand te kunnen raken.

Bijspijkeren

Tijdens een ceremonie worden de twee nieuwe mortierpelotons vandaag officieel geïntroduceerd. Ze zijn verdeeld over Assen en Schaarsbergen en zullen in het veld veel samen optrekken.

Na zoveel jaar afwezigheid moest de kennis over de mortieren worden bijgespijkerd. Daarom is geoefend met de zogeheten ‘call for fire’. “We hebben vooraan in het terrein kerels zitten. Zij zien een bepaald doel. De informatie geven ze aan ons door. Dan doen wij onze berekeningen en kunnen de kerels uiteindelijk de bom op het dek laten vallen”, schetst eerste luitenant Martijn.

“We hoeven echt niet opnieuw het wiel uit te vinden, maar de situatie in de wereld is veranderd en ik merk dat de technologie ook echt veranderd is. Sommige zaken zullen we gaan overnemen, maar sommige zaken zullen we op een andere manier gaan toepassen.”

Volgens defensie zullen omwonenden niets merken van de oefeningen met zware mortieren. Die vinden uitsluitend plaats op grote schietterreinen zoals ’t Harde of in het buitenland. “Je hebt best wat gebied nodig om dit soort effecten neer te leggen zonder daarbij schade aan te richten”, legt Martijn uit.

Door Haluk