Een Amerikaanse Democratisch senator heeft alsnog een ontmoeting gehad met een door president Trump onterecht uitgezette Salvadoraan. Kilmar Abrego Garcia zit vast in een terreurgevangenis in zijn geboorteland sinds hij een maand geleden werd gedeporteerd.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering-Trump opdracht gegeven er alles aan te doen om Abrego Garcia terug te krijgen, maar volgens het Witte Huis valt de man in El Salvador buiten Amerikaanse jurisdictie. President Bukele van het land heeft al meerdere keren laten weten niet van plan te zijn hem vrij te laten, hoewel er geen bewijs is geleverd dat Abrego Garcia daadwerkelijk iets fout heeft gedaan.
Senator Chris Van Hollen was woensdag aangekomen in El Salvador om persoonlijk vast te stellen onder welke omstandigheden Abrego Garcia wordt vastgehouden. In eerste instantie kreeg hij van de plaatselijke autoriteiten geen toestemming om in de CECOT-gevangenis langs te komen. Dat was opvallend, omdat wel meerdere Republikeinse politici uit de VS werden toegelaten.
Burgerkleding
Afgelopen nacht twitterde Van Hollen onverwacht dat er alsnog een ontmoeting met Abrego Garcia was geregeld. Wie dat had mogelijk gemaakt en waarom, vermeldde hij er niet bij.
Op een foto die Van Hollen bij het bericht voegde was Abrego Garcia te zien. Hij had voor het bezoek zijn witte gevangenisuniform mogen verruilen voor een geruit shirt en spijkerbroek met een petje. “Ik heb zijn vrouw Jennifer gebeld om zijn liefde over te brengen”, was het weinige dat Van Hollen direct na de ontmoeting kwijt wilde over het gesprek. “Ik kijk ernaar uit om als ik terug ben in de VS een volledige update te kunnen geven.”
Zijn vrouw, een Amerikaans burger uit Van Hollens staat Maryland, zei dat er na het bezoek “nog steeds heel veel vragen, hoop en vrees zijn”.
De 29-jarige Abrego Garcia kwam als tiener illegaal naar de VS. Een rechter verbood later zijn uitzetting omdat hij in zijn geboorteland gevaar zou lopen door bendegeweld. Die aantekening kwam door een “administratieve fout” niet in zijn uitzettingspapieren terecht, waardoor hij alsnog werd teruggevlogen.
Hoewel de immigratiedienst toegaf een fout te hebben gemaakt, bleef het Witte Huis volharden in de opstelling dat Abrego Garcia niet thuishoort in de VS. Een woordvoerder zei gisteren nog dat Abrego Garcia nooit definitief tot de VS zou worden toegelaten. “We hebben juist gehandeld, dit is waar hij thuishoort”, zei ook Tom Homan, die over grenszaken gaat. “Hij is een burger van El Salvador en hij is in El Salvador. Hij is thuis.”
Voor president Bukele lijkt de zaak met het bezoek van Van Hollen afgedaan. “Nu zijn gezondheid bevestigd is, heeft hij het voorrecht in Salvadoraanse hechtenis te verblijven.”
‘Walgelijk bezoek’
Bukele zette de CECOT-megagevangenis specifiek op om verdachten van bendegeweld en terrorisme op te sluiten. Mensenrechtenorganisaties wijzen op misstanden, zoals het feit dat gevangenen in grote gezamenlijke ruimtes worden vastgehouden, er onvoldoende medische zorg is en er niet wordt gewerkt aan rehabilitatie.
Volgens het Witte Huis hoort Abrego Garcia thuis in die gevangenis omdat hij lid is van de beruchte MS-13-bende. Bewijs daarvoor is tot nu toe niet geopenbaard. Wel kwam een woordvoerder met een aangifte van huiselijk geweld, een verhaal dat zijn vrouw afdeed als achterhaald.
Het bezoek van Van Hollen noemde een woordvoerder “walgelijk”. “De Democraten hebben als topprioriteit het welzijn van een illegale MS-13-terrorist uit het buitenland. Walgelijk. President Trump staat aan de kant van Amerikanen die zich aan de wet houden.”
Burgers uitzetten
Voor commentatoren staat de zaak van Abrego Garcia voor meer dan alleen zijn lot. Als de president kan wegkomen met het excuus dat een gedeporteerd persoon nu eenmaal niet meer onder zijn verantwoordelijkheid valt, zou dat een vrijbrief kunnen zijn om willekeurig wie naar het buitenland af te voeren zonder de gebruikelijke rechtsgang te respecteren.
Tijdens een ontmoeting met Bukele eerder deze week in het Witte Huis leek Trump daar al op te zinspelen. Toen hij niet doorhad dat de camera’s al liepen vroeg Trump Bukele extra gevangenissen te bouwen want “degenen van eigen bodem (homegrowns) zullen nu volgen”.