In stadion Gelredome staan zaterdagmiddag 18.000 man te zingen en te springen. Vitesse wint met 3-0 van Roda JC, de zon schijnt en er lijkt in Arnhem niet veel aan de hand. In werkelijkheid is alles anders.
Toen in januari de vlag uitging met de presentatie van vijf nieuwe eigenaren leek de club gered en in rustiger vaarwater te komen.
Maar enkele maanden later is er weer onrust: trainer John van den Brom mist respect van de eigenaren en supporters zijn woedend over het gebrek aan communicatie vanuit de club. En weer is de vraag of de club volgend jaar wel een proflicentie heeft.
“Vitesse moet openheid gaan geven, hoe staat de club er nu echt voor?”, zo klinkt het zaterdag in het stadion.
Wat is er aan de hand?
Het financieel noodlijdende Vitesse werd vorig seizoen de proflicentie afgenomen. De club kreeg die licentie na een lange periode van onzekerheid terug, maar daarvoor moest het wel voldoen aan meerdere eisen van de KNVB.
Een van de eisen is dat de Amerikaan Coley Parry van de Common Group, die door de KNVB werd afgewezen als mogelijke nieuwe eigenaar, geen enkele rol meer mag spelen in Arnhem. Ook mocht hij zich niet meer bemoeien met een eventuele nieuwe overname.
Dat wilde Parry wel, want Vitesse had bij hem een schuld van bijna 17 miljoen euro en dat geld wilde hij terug.
In januari van dit jaar kwamen er vijf nieuwe eigenaren op het toneel. Zij namen allemaal een minderheidsaandeel in Vitesse, waardoor de eigenaren een uitgebreide controle van de KNVB niet hoefden te doorstaan. Zij betaalden de schuld aan Parry ook af.
De Arnhemse club leek gered, maar er ontstond nieuwe onrust toen een van de eigenaren, Bryan Monarghi, Parry al lange tijd bleek te kennen. Daar kwam bovenop dat De Telegraaf achterhaalde dat Parry wel degelijk nog zeggenschap over de club zou hebben.
De directie van Vitesse, maar ook de eigenaren ontkennen dat en zeggen bewijs te hebben geleverd bij de KNVB. “De documentatie verduidelijkt dat de transactie onafhankelijk en correct is afgehandeld en dat er geen externe partijen invloed hebben op de club.”
Nieuwe puntenstraf
Maar de licentiecommissie van de KNVB heeft nog veel vragen over de constructie van Vitesse met de vijf aandeelhouders. Er wordt veel informatie gevraagd, maar er is een verschil in visie tussen Vitesse en de KNVB over wat er precies aangeleverd moet worden.
Daardoor leverde Vitesse niet alle gevraagde informatie en werden ze in Arnhem opnieuw geconfronteerd met een een puntenstraf van de KNVB. De club gaat tegen die straf in beroep.
Supporters snappen niks van de nieuwe sanctie, omdat de club naar de achterban communiceerde open te zijn naar de KNVB.
“Vitesse moet openheid gaan geven. Er moet duidelijkheid komen. Hoe staat de club er nu echt voor? Hoe staat het met de schulden?”, zegt supporter Reinier van Grol zaterdag op de tribune als Vitesse het als hekkensluiter in de eerste divisie opneemt tegen Roda JC.
Een ander supporter, Naim Sinan, vult hem aan: “Ik heb wel het gevoel dat we elke keer weer opnieuw moeten beginnen. Dat kan ik niet ontkennen en dat is balen.”
Geen duidelijkheid voor staf
De supporters tasten dus in het duister over de toekomst van hun club. Maar dat geldt ook voor de technische staf en spelers van Vitesse. Zij krijgen amper informatie van de nieuwe eigenaren en weten ook niet hoe hun toekomst eruit ziet.
Trainer John van den Brom klaagde daar onlangs openlijk over in De Gelderlander. “We praten in Nederland veel over respect. Hoe ga je met mensen om? Dat er gewoon geen duidelijkheid wordt verschaft, hoort niet bij respect. Dat mis ik. En daar ga ik niet geheimzinnig over doen.”
Zaterdag zegt de trainer dat de situatie na zijn uitspraken niet veranderd is: “We zijn twee weken verder, dat is het enige.” Toch blijft hij herhalen dat hij graag door wil in Arnhem. Van den Brom genoot zaterdag zichtbaar van zijn werk toen zijn jonge ploeg Roda JC met ruime cijfers versloeg.
“Ik heb de nieuwe eigenaren niet nodig om er elke dag het beste eruit te halen. Wij willen graag deze lijn doortrekken. Iedereen weet dat Vitesse mijn club is, wat er ook gaat gebeuren. Maar we zullen moeten afwachten, aan mij zal het in ieder geval niet liggen.”
15 juni deadline
Het is ook nog de vraag of Vitesse voor komend seizoen een sluitende begroting kan neerleggen. Dat is nodig voor het verkrijgen van de licentie van volgend jaar. De deadline van de KNVB ligt op 15 juni.
Doordat de club nog altijd verlies lijdt, moet iemand voor het komende jaar het miljoenentekort afdichten. Dit jaar werd dat gedaan door een groep regionale ondernemers, maar die willen dat niet nog een keer doen. Het is de vraag of de nieuwe eigenaren vermogend genoeg zijn om dat willen en kunnen doen.
Tot slot moet de club een accountant hebben die zijn handtekening zet onder de jaarrekening van dit seizoen. Ook dat is een eis van de KNVB. Vitesse heeft op dit moment geen accountant, maar is wel met een partij in gesprek. Volgens de directie van de Arnhemse club verlopen die gesprekken positief.
Maar ondanks alle onzekerheid en onrust blijven supporters wel positief. “De eerste keer dat Vitesse bijna omviel vond ik het wel spannend”, zegt Cas Ouwens.
“Maar het gaat nu al voor de twaalfde keer mis. Je hoort telkens dat Vitesse verdwijnt, maar ik geloof er niet meer in. Volgend jaar staan we gewoon weer hier Vitesse toe te juichen.”