Hoewel het daar een week geleden niet naar uitzag, worden vanavond op honderden plekken in het noorden en oosten van het land paasvuren ontstoken. Dat kan omdat het risico op natuurbranden door de regen van de laatste dagen beduidend kleiner is geworden.
“We zijn er blij mee”, zegt Mark Wieland van het paasvuur in het Groningse Noordlaren bij RTV Noord. “Het hoort bij het dorp en voor de saamhorigheid is het hartstikke mooi. Wat wil je nog meer? Geweldig.”
De langdurige droogte dit voorjaar leek ertoe te leiden dat er dit jaar geen paasvuren zouden komen. De veiligheidsregio’s verhoogden het natuurbrandrisico ruim anderhalve week geleden naar fase 2 (extra alert).
Waar al bulten voor een paasvuur waren opgebouwd, werden die weer afgebroken – soms verdween het verzamelde hout zelfs in een shredder. Op andere plekken begonnen de vrijwilligers niet eens met de opbouw.
Eerder advies vervalt
Maar na de eerste regen van vorige week zondag begon het beeld te kantelen. De ene na de andere veiligheidsregio in het noorden en oosten van het land bracht het risiconiveau terug van fase 2 naar fase 1.
“Door de verlaging van het risiconiveau vervalt ons eerdere advies om paasvuren niet te ontsteken”, schrijft de Veiligheidsregio Noord op de website.
“Het was eerst ‘nee’, en wij zeiden: het blijft gewoon ‘nee’. Totdat wij telefoon kregen, met: ‘Jullie mogen, als jullie willen, alsnog doorgaan.'”, zegt Christina Wieland in Noordlaren. Het hele dorp heeft meegeholpen om hout aan te voeren. De bult is opgebouwd en vanavond tussen 20.00 en 20.30 gaat de fik erin, vertelt ze.
Snoeiafval
Iets verderop, in het Drentse Annen, is er ook genoeg hout beschikbaar, zeker nadat de inwoners van het dorp gisteren met hun snoeiafval kwamen aanlopen. “Het is gigantisch wat we nu nog bij elkaar verzameld hebben”, aldus Ronald Smit van het lokale paasvuur bij RTV Drenthe. “Daar zijn we heel blij mee.”
In het Overijsselse Rijssen en Holten zijn er zelfs vijf vuren, waarbij de vijf buurtschappen in de gemeente de strijd aangaan om het mooiste paasvuur. “Een paar jaar geleden zijn we afgestapt van het principe dat het grootste paasvuur wint”, aldus jurylid en voorzitter van de paasvurencommissie Bert van Eijk bij RTV Oost. “Nu gaat het om schoonheid.”
Onder andere symmetrie, houtsoort en afwerking worden beoordeeld. “De afwerking is belangrijk”, zegt Van Eijk. “Alles moet netjes weggewerkt zijn. Je wilt geen smeulend vuurtje aan de zijkant of rommel eromheen. Het moet er gewoon strak uitzien.”
Geen mooie bult
Waar ze in Rijssen en Holten op de schoonheid letten, zijn de vrijwilligers in Dalen, bij Coevorden, al blij dat er een paasvuur is. Dalen is een van de plekken waar het ingezamelde hout dinsdag door de versnipperaar ging. Tot verdriet van organisator Jan Uineken, die meermalen had gevraagd om nog even te wachten met het annuleren van de paasvuren.
“Dan is het ongelooflijk dat het nu alsnog mag doorgaan”, aldus Uineken. “Zuurder dan dit wordt het niet.”
Toch is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. En het is gelukt: ook in Dalen gaat vanavond een stapel hout in vlammen op. “Met hulp van ondernemers, boeren en loonwerkers uit de omgeving gaan we hier toch takken naartoe slepen”, zegt Uineken. “Het wordt geen mooie bult, maar er komt een paasvuur.”