Paus Franciscus is overleden. Hij is 88 jaar geworden.

De dood van de paus is bekendgemaakt door de Iers-Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell. Hij is de camerlengo, de kardinaal die na het overlijden van een paus verantwoordelijk wordt voor de lopende zaken.

“Vanmorgen om 07.35 uur keerde de bisschop van Rome, Franciscus, terug naar het huis van de Vader”, aldus Farrell in een verklaring. “Zijn hele leven was gewijd aan de dienst aan de Heer en zijn Kerk.”

Urbi et orbi

De paus kampte al geruime tijd met een slechte gezondheid. Gisteren sprak hij op het Sint-Pietersplein nog het urbi et orbi uit. Franciscus deed dat in een rolstoel. Eerder gisterochtend was paus Franciscus niet aanwezig bij de paasmis. Zijn taken werden daar overgenomen door kardinalen.

De paus oogde zwak en kwetsbaar. Wel wenste hij bij zijn entree op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek iedereen een zalig Pasen. Daarbij was hij verstaanbaar en groette hij het publiek. De paasboodschap las hij vervolgens niet zelf voor, maar de zegen sprak hij wel uit.

Eerder dit jaar lag Franciscus enkele weken in het ziekenhuis vanwege een zware longontsteking. Toen werd al gevreesd voor zijn leven. Eind vorige maand mocht hij het ziekenhuis verlaten.

Franciscus was verrassing

Paus Franciscus werd geboren op 17 december 1936 als Jorge Mario Bergoglio, in Argentinië. Op 13 maart 2013 werd hij gekozen tot paus, als opvolger van Benedictus XVI, die een paar weken daarvoor was afgetreden.

De keus voor Franciscus was een verrassing, omdat hij met zijn 76 jaar te oud leek om een serieuze kandidaat te zijn. Verder was hij de eerste paus van buiten Europa sinds de achtste eeuw.

Franciscus kampte de laatste jaren van zijn leven met gezondheidsklachten, waarvoor hij meermaals werd opgenomen in het ziekenhuis. Zo onderging hij in 2021 een zware darmoperatie.

Door Haluk