Klaus Schwab is per direct opgestapt als voorzitter van de raad van toezicht van het World Economic Forum (WEF), de organisatie die hij zelf heeft opgericht. In een persbericht zegt Schwab dat hij dit besluit heeft genomen, “nu ik aan mijn 88ste levensjaar ben begonnen”.
Eerder had Schwab al zijn vertrek aangekondigd bij de toezichtsraad. Hij zou uiterlijk in 2027 worden vervangen door een nieuwe voorzitter, maar nu moet de organisatie dus per direct op zoek naar een opvolger.
Vicevoorzitter Peter Brabeck-Letmathe is benoemd tot interim-voorzitter, meldt het WEF. Verder dankt de organisatie Schwab “voor 55 jaar onvermoeibaar leiderschap”.
Jaarlijkse bijeenkomst
Hoogleraar economie Schwab richtte het WEF in 1971 op. Het groeide uit tot een enorme jaarlijkse bijeenkomst waarop onder anderen wereldleiders en andere politici, CEO’s, journalisten en invloedrijke denkers samenkomen in het Zwitserse Davos.
Het werd een plek waar actuele onderwerpen besproken kunnen worden, maar ook om bijvoorbeeld zaken te doen of diplomatie te bedrijven zonder pottenkijkers.
Juist die geheimzinnigheid was voer voor critici, die het al langere tijd gemunt hebben op de sfeer van macht en geld op het WEF. Deelnemers werd onder meer verweten dat ze te veel oog hadden voor financieel gewin en niet voor kwesties als armoede en klimaatverandering. Jaarlijks trekken demonstranten naar Davos om te demonstreren.
Leiderschapsstructuur
Kort na de aankondiging van het grotendeels terugtreden van Schwab vorig jaar kwamen via The Wall Street Journal beschuldigingen naar buiten van discriminatie en intimidatie binnen de organisatie en ook Schwab werd daarin genoemd.
Hoewel de organisatie stelde dat de berichten niet waar waren, werd daarna wel de leiderschapsstructuur van de organisatie tegen het licht gehouden.
Meerdere mensen in leidinggevende functies namen afscheid of kondigden aan zich te beraden op hun toekomst. Onder hen waren ook de kinderen van Schwab.