Voormalig wielrenner Ab Geldermans is overleden. De Beverwijker, die acht jaar profrenner was, is negentig jaar oud geworden. Geldermans was vooral bekend om zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik in 1960.

Met het overlijden van Geldermans is een Nederlandse wielergrootheid heengegaan. Hij was begin jaren zestig een van de beste Nederlandse wielrenners.

Geldermans was in 1960 de eerste Nederlandse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, droeg als meesterknecht van Jacques Anquetil de gele trui in de Tour de France van 1962 en was als ploegleider medeverantwoordelijk voor de Tourwinst van Jan Janssen in 1968.

Eerste winnaar Luik-Bastenaken-Luik

De Beverwijker reed van 1959 tot en met 1966 mee in het profpeloton. In zijn tweede jaar als profrenner maakte hij meteen al furore door de Ronde van Duitsland te winnen en, twee dagen later, als eerste Nederlander de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

In eerste instantie reed Geldermans in de voorjaarsklassieker met ‘dikke benen’ in het peloton, achter een kopgroep van veertien renners, maar na dringende aanwijzingen van zijn ploegleider Raphaël Géminiani besloot hij de aanval in te zetten.

“Géminiani kwam naast me rijden en begon me in het Frans een partijtje uit te schelden, ik schrok er heel erg van”, vertelde Geldermans daar in 2005 over tegen verslaggever Jean Nelissen. “Als je niet zorgt dat je bij de verzorging bij die eerste veertien bent, zei hij, dan hak ik vanavond je fiets in tweeën en ga je naar huis.”

Geldermans gehoorzaamde, demarreerde, reed het gat dicht, demarreerde opnieuw en ging solo over de finish in Luik. “Ik was net drie maanden getrouwd en leefde in een roes. Ik kon niet moe worden”, keek Geldermans terug. Na afloop moest hij bij de ploegleider komen en kreeg hij opslag: 75 in plaats van 50 gulden per week.

De Tour van 1962

Zeven keer reed Geldermans de Tour de France. De editie van 1962 werd zijn hoogtepunt. Hij eindigde als vijfde in het eindklassement, hielp kopman Anquetil aan zijn derde Tourzege én hij veroverde in de zesde etappe de gele trui.

In die etappe van Dinard naar Brest kreeg Geldermans de opdracht van Anquetil om naar een groep vluchters te springen. De kopgroep reed vervolgens zo hard door dat de Nederlander, het beste geklasseerd, na de finish de gele trui kreeg omgehangen.

Slechts één dag droeg Geldermans de leiderstrui. De dag daarop moest de meesterknecht zich opofferen voor Anquetil toen er een kopgroep met concurrenten wegreed en de kopman niet oplette. Geldermans nam Anquetil zeventig kilometer lang op sleeptouw en wist de schade te beperken. Het fundament voor Anquetils eindzege was – dankzij Geldermans – gelegd.

“Ik moest me als knecht ondergeschikt maken aan het ploegbelang”, zei Geldermans daar later over. “Maar die gele trui nemen ze me niet meer af.”

Geldermans was in de jaren zestig zo sterk, dat velen in hem ook een mogelijke Tourwinnaar zagen. Zelf zag de bescheiden Noord-Hollander dat anders: “Misschien was ik te weinig een boefje.”

Tourzege als ploegleider

Die Tourzege kwam er wel, maar niet als renner. Na zijn carrière werd Geldermans ploegleider van de Nederlandse selectie. In de Tour de France werd toen nog met landenploegen gereden. De Nederlandse renners, afkomstig uit diverse commerciële ploegen, moesten in 1968 onder leiding van Geldermans samenwerken en in dienst rijden van Jan Janssen.

Van een leien dakje ging het niet: zijn vrouw kreeg tijdens de Tour een ongeluk in Nederland en belandde in het ziekenhuis, en het wegcijferen voor Janssen viel niet bij alle renners in goede aarde. Onderweg stapten zes van de tien renners af. Toch won Janssen dat jaar als eerste Nederlander de Tour de France. Geldermans vierde het feestje mee.

Na zijn loopbaan in de wielerwereld begon Geldermans een sportzaak in Beverwijk, die werd geopend door Johan Cruijff.

Door Haluk