Paus Franciscus is mogelijk overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat melden Italiaanse media. De 88-jarige kerkleider stierf vanochtend. Gelovigen en andere geïnteresseerden kunnen waarschijnlijk vanaf woensdag afscheid van hem nemen.
Een klein gezelschap komt vanavond al samen in de kapel van de Domus Sanctae Marthae, het gastenverblijf waar paus Franciscus jarenlang woonde. De ceremonie begint om 20.00 uur en wordt geleid door de Iers-Amerikaanse kardinaal Farrell. Hij heeft als camerlengo de taak om de kerk te besturen tot er een nieuwe paus is.
Tijdens de kleinschalige ceremonie wordt het overlijden van paus Franciscus officieel vastgesteld. Ook wordt zijn lichaam in een kist gelegd.
Laatste groet brengen
Mogelijk wordt de kist overmorgen overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek. Een groep kardinalen neemt daar morgen een besluit over. Zodra de kist in de Sint-Pieter staat, kunnen mensen een laatste groet brengen. Daarvoor wordt meerdere dagen achtereen de gelegenheid geboden.
Paus Franciscus verscheen gisteren op Eerste Paasdag voor het laatst in het openbaar. Duizenden mensen zagen en hoorden hoe hij de traditionele zegen urbi et orbi uitsprak. Het overbrengen van de paasboodschap liet hij over aan een medewerker. Na afloop zwaaide paus Franciscus vanuit een pausmobiel naar de menigte.
Het laatste optreden van paus Franciscus, gisteren op eerste paasdag:
Het was de dertiende en dus de laatste keer dat de Argentijnse paus de paaszegen uitsprak. Vanochtend overleed hij in zijn appartement.
Dat de paus kampte met een broze gezondheid, was geen geheim. Hij werd een maand geleden uit het ziekenhuis ontslagen, waar hij vijf weken had gelegen met een dubbele longontsteking.
De voorganger van Franciscus, Benedictus, trad in 2013 op 85-jarige leeftijd af. Hij brak daarmee met een eeuwenoude traditie dat pausen in het harnas sterven.
Johannes Paulus II overleed in 2005. Hij was 27 jaar het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.