Op de voorpagina’s van alle landelijke Nederlandse kranten prijkt paus Franciscus. De 88-jarige kerkleider overleed gisterochtend.

“Paus van het volk”, kopt zowel De Telegraaf als de Volkskrant met daarbij een foto. De Telegraaf benoemt onder meer dat Franciscus wilde vechten voor de armen en wijst daarvoor onder meer naar zijn zelfgekozen naam. Die is een eerbetoon aan de heilige Franciscus van Assisi, een middeleeuwse monnik die zijn rijkdom opgaf om in armoede te leven. Ook lunchte de paus jaarlijks met ruim duizend armen en daklozen.

De Volkskrant schrijft dat Franciscus zich er sterk voor maakte om ook buiten de grenzen van de kerk te kijken en dat hij elk mens liet meetellen. Volkskrant-commentator Peter Giesen noemt het wrang dat de paus in een van zijn laatste optredens de Amerikaanse vicepresident Vance ontving. “Vance staat voor alles wat Franciscus veroordeelde: een hatelijke polariserende politicus die minderheden systematisch dehumaniseert”, aldus Giesen.

“Geliefd om zijn eenvoud, ook bij niet-gelovigen”, schrijft het AD op de voorpagina naast een grote foto van de paus. De krant benoemt vooral de soberheid van paus Franciscus, die al vanaf dag één te zien was.

Direct na zijn benoeming verscheen hij eenvoudig in het wit gekleed op het balkon van de Sint-Pieterskerk. Ook betaalde hij zelf de kosten van het hostel waar hij de dagen vooraf verbleef.

Baanbrekend

NRC benadrukt dat de keuze voor paus Franciscus in 2013 baanbrekend was doordat hij de eerste geestelijk leider was die niet uit het Westen kwam. De krant beschrijft zijn progressieve en sociale kant, bijvoorbeeld als het gaat om de manier waarop hij met migranten omging en zijn openheid naar de lhbti-gemeenschap. “Hij kende de echte wereld buiten het Vaticaan”, valt er te lezen.

Toch ziet NRC dat paus Franciscus op ethisch vlak even conservatief was als zijn voorgangers en dat hij nauwelijks iets veranderde aan de katholieke leer. De krant noemt het ook een smet op zijn erfenis dat hij er niet in slaagde het seksueel misbruik in de kerk daadkrachtig aan te pakken en een cultuuromslag af te dwingen. “Misbruikers bleven de dans ontspringen, ook in zijn directe omgeving.”

Trouw benoemt de menselijke stijl van paus Franciscus. “Vluchtelingen, gevangenen, trans personen: twaalf jaar lang konden zij rekenen op zijn barmhartige woorden.” De krant schrijft dat die menselijke stijl hem uniek maakte.

‘The People’s Pope’

Ook in de buitenlandse kranten is er veel aandacht voor het overlijden van Franciscus. Op de websites van Italiaanse kranten als La Stampa en de Corriere della Sera lijkt er vanochtend geen ander nieuws te zijn. Die laatste benoemt niet alleen de nederigheid van de paus maar ook de “gedwongen co-existentie” met zijn afgetreden voorganger Benedictus XVI. De twee hadden verschillende visies en persoonlijkheden maar probeerden naar buiten toe toch een zo eenduidig mogelijk beeld te presenteren.

Dagbladen in Argentinië, het land waar Franciscus vandaan kwam, staan eveneens bol van de artikelen over de kerkvader. El Clarín was bij de afscheidsmis in de kerk in Buenos Aires waar Franciscus zijn eerste stappen als priester zette. De mis verliep emotioneel, meldt de krant op zijn website.

Bijna alle Britse kranten noemen paus Franciscus “the People’s Pope”, de menselijke paus. Onder meer de Daily Mail schrijft dat hij vocht voor de levens van arme en vergeten mensen. The Times spreekt van een “buitenbeentje met een missie om de katholieke kerk te veranderen”. De Franse krant Le Monde signaleert dat de Franse linkse politiek Franciscus “tot zijn eigen paus heeft gemaakt”.

Het Spaanse El País benoemt juist hoe de paus vijanden maakte in het rechterkamp met zijn standpunten over onder meer migratie, economie en milieu. De Süddeutsche Zeitung uit het katholieke zuiden van Duitsland stelt dat er “na paus Franciscus geen weg terug is naar de oude tijd”.

The New York Times durft al vooruit te kijken en zet een aantal mogelijke opvolgers op een rij. Daarbij komt de krant, net als vrijwel alle media, tot de conclusie dat er nog geen uitgesproken favoriet is.

Door Haluk