Hoe kunnen we onszelf als Europa versterken om onze handel, economie en welvaart te beschermen nu de VS een handelsoorlog heeft ontketend? Over die vraag debatteerde de Tweede Kamer dinsdagavond met minister Klever (PVV) voor Buitenlandse Handel.

Tot nu toe was er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het Mercosur-verdrag, een handelsverdrag tussen de Europese Unie en een aantal de Zuid-Amerikaanse landen. Maar er lijkt nu een verschuiving gaande.

Partijen als VVD en D66 pleiten al langer voor steunen van het verdrag. Partijen als NSC en CDA waren voorheen tegen, maar zij vinden dat de huidige situatie in de wereld dingen verandert. “We moeten handel kunnen blijven drijven en op zoek naar andere partners”, aldus NSC-Kamerlid Postma. Ook het CDA betoogde dat Europa op zoek moet naar nieuwe manieren om te handelen.

Geen standpunt kabinet

De EU sloot eind vorig jaar een handelsverdrag met de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivia). Er werd afgesproken dat een groot deel van de importheffingen worden geschrapt en dat de douaneprocedures worden versimpeld.

Niet alle lidstaten waren enthousiast, onder meer vanwege de gevreesde nadelige effecten voor Europese boeren of klimaat. Nederland sprak zich hardop nooit uit. Het kabinet heeft nog geen standpunt bepaald omdat de verdragstekst nog niet is vertaald.

Binnen de Tweede Kamer twijfelt ook de ChristenUnie nu over het Mercosur-verdrag. De partij ziet de mogelijke nadelen voor agrariërs, maar vindt het verdrag steunen bijna een “economische no brainer”, gezien de wereldwijde situatie. De PVV en BBB zien nog steeds veel nadelen, dus de coalitie is ook op dit thema verdeeld.

GroenLinks-PvdA blijft tegen het verdrag, evenals de Partij voor de Dieren. PvdD-Kamerlid Teunissen sprak haar teleurstelling uit tegenover D66 omdat die partij het verdrag wel steunt. Volgens Teunissen moet het wereldwijde klimaatonvriendelijke gesleep met teveel spullen stoppen, en moet Europa dus geen verdragen sluiten waardoor dat doorgaat.

D66-Kamerlid Paternotte betoogde dat ons land zichzelf ook economisch dient te beschermen. Het Mercosur-verdrag kan daar volgens hem aan bijdragen.

Chinese dumping

De Kamer waarschuwt verder dat China vanwege de handelsoorlog met de VS kan besluiten om spullen te gaan dumpen. Dan zouden enorme hoeveelheden goedkope Chinese producten op de Europese en dus ook de Nederlandse markt terechtkomen. Dat zou tot oneerlijke concurrentie voor Europese bedrijven kunnen leiden.

Daarom roept een ruime Kamermeerderheid het kabinet op om over beschermingsmaatregelen na te denken, zoals extra douanecontroles en handhaving. Het voorstel van de Partij voor de Dieren kan zo goed als zeker op een Kamermeerderheid rekenen.

Ook wil een aantal oppositiepartijen dat het kabinet meer doet in de sfeer van corona-achtige maatregelen om bedrijven te beschermen die in zwaar weer komen. Maar van die situatie is volgens minister Klever nog helemaal geen sprake. Een noodplan of noodpakket met maatregelen is wat het kabinet betreft dus niet aan de orde, aldus Klever.

Door Haluk