Om hinderlijk gedrag en overlast te voorkomen, gaat de politie in Hoeksche Waard ook dit jaar streng optreden rondom de jaarlijkse traditie luilak. In eerdere edities hielden jongeren straatraces, waarbij ze gevaarlijke trucs deden op de scooter, motor of quad.
Het is de bedoeling van luilak om ’s ochtends vroeg zoveel mogelijk lawaai te maken, meestal met Pinksteren. Bijvoorbeeld door rond te rijden op een scooter zonder uitlaat, blikken achter je aan te slepen of door liedjes te zingen. Vooral jongeren doen hieraan mee, van oorsprong om langslapers en telaatkomers te bespotten.
Samenscholingsverbod
De afgelopen jaren leidde dat dankzij een “specifieke groep” tot veel overlast en gevaarlijke situaties, zegt de gemeente Hoeksche Waard, vooral in en om Oud-Beijerland. Het gaat volgens de gemeente om de groep die straatraces houdt en andere gevaarlijke toeren uithaalt op hun voertuigen, vaak met publiek erbij. “Voor hun eigen veiligheid én die van anderen wordt dit gedrag niet getolereerd. Ik heb de politie verzocht streng op te treden”, zegt burgemeester Van Heijningen.
Voor de gemeente Hoeksche Waard geldt vanaf vrijdag 22.00 uur een samenscholingsverbod. Dat geldt voor groepen die met brommers, scooters en auto’s hinderlijk gedrag vertonen of de openbare orde verstoren. Het verbod loopt af op zondagochtend.
Waarschuwingsbrief
Ook hebben 170 jongeren een waarschuwingsbrief gekregen van de gemeente, schrijft Rijnmond. 43 ouders van minderjarigen die te boek staan als ordeverstoorders kregen eveneens de waarschuwing.
Wie dit weekend toch lastig is, kan een boete verwachten of zelfs worden aangehouden. “Koningsdag moet een feest zijn voor iedereen. Het is ontzettend jammer als dat door het onverantwoordelijke en gevaarlijke gedrag van een groep luilakkers wordt verpest”, zegt burgemeester Van Heijningen.
Noodbevel
Vorig jaar was in de Hoeksche Waard een noodbevel van kracht tijdens luilak. Dertig mensen werd de toegang tot de gemeente ontzegd. Daarnaast werden tien scooters en quads in beslag genomen, en vijf mensen kregen een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd voor opruiing op sociale media. Dat betekent dat ze een boete moeten betalen als ze toch in de fout gaan.
Ook werden drie mensen opgepakt. Twee vanwege rijden onder invloed, een ander omdat hij een boksbeugel bij zich had.