Nederland loopt achter op andere Europese landen als het gaat om het vaccineren van volwassenen, waardoor vooral kwetsbare groepen gevaar lopen. Een coalitie van zorgprofessionals roept de regering op om het vaccinatiebeleid te verbeteren. De overheid zou sneller besluiten moeten nemen over de implementatie van vaccins.
In de coalitie zitten onder meer artsenfederatie KNMG, apothekersorganisatie KNMP, het Aidsfonds, het Longfonds en Senioren Netwerk Nederland. Ze noemen als voorbeeld de vernieuwde griepvaccins. Die kunnen ernstige hartproblemen voorkomen bij mensen met een medisch risico.
De Gezondheidsraad wees het ministerie van VWS al maanden geleden op het belang van de inzet van deze nieuwe vaccins. Maar de overheid heeft volgens de zorgcoalitie nog altijd geen stappen genomen om ze op te nemen in het vaccinatieprogramma.
‘Waarom wachten?’
Aan het begin van de Europese immunisatieweek brengt het verbond nu een pamflet naar buiten met de titel Vooruit met Vaccineren. “Vaccineren is een bewezen effectief en veilig middel om ziekte en sterfte te voorkomen. Waarom wachten als we nu al bescherming kunnen bieden?”, zegt voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Immunisatie Stichting.
De terugkeer van ziekten als mazelen onder kinderen onderstreept volgens de initiatiefnemers het belang van vaccineren. Bovendien is de inenting niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar, aldus KNMG-bestuurslid Sylvia van der Burg. “Elke vaccinatie draagt bij aan de bescherming van kwetsbaren en voorkomt dat ernstige infectieziekten terugkeren.”
Kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een chronische aandoening zouden door de trage handelwijze van de overheid langer moeten wachten op essentiële vaccins. “Het is een land als het onze onwaardig en niet te rechtvaardigen”, zegt voorzitter Margriet Schneider van de Samenwerking Infectieziekten.
Gordelroos
Ook de toegang tot vaccinaties is volgens de coalitie een knelpunt. Er zou in de praktijk nog veel onduidelijkheid zijn over de vergoeding van vaccinaties voor kwetsbare groepen onder de 60 jaar. En de vaccinatie voor gordelroos is voor ouderen soms te duur.
De initiatiefnemers hopen dat de regering met hen in gesprek wil gaan en willen toewerken naar een “effectief en toekomstbestendig vaccinatiebeleid”.