Frauderen met identiteitsbewijzen gebeurt steeds vaker met rijbewijzen en identiteitskaarten. Dat bevestigt het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten na eerdere berichtgeving in De Telegraaf. Voorheen werd er meer gefraudeerd met paspoorten, maar dat neemt nu af.
Het expertisecentrum is een samenwerkingsverband van de politie en de Koninklijke Marechaussee. Volgens plaatsvervangend hoofd Ben van der Harg van het expertisecentrum is er geen eenvoudige verklaring voor de toename in het aantal vervalsingen van identiteitskaarten en rijbewijzen.
Hij denkt dat een reden kan zijn dat rijbewijzen en identiteitskaarten in het dagelijks leven vaker gebruikt worden, maar ook dat de toename kan komen doordat dit soort kaarten makkelijker zijn om na te maken. “Een heel paspoort vervalsen is veel moeilijker dan één pasje.”
Ook herkennen instanties zoals de marechaussee, de politie en de gemeente valse rijbewijzen steeds beter. Dat komt volgens Van der Harg door investeringen in kennis van het gebruik van valse documenten.
Loep en goed verstand
Het is niet makkelijker geworden om te achterhalen of een document echt of nep is, zegt hij. “Met een loep en goed verstand kom je een heel eind, maar het is niet altijd makkelijk te ontdekken.” Wel zijn er volgens hem wel basisprincipes waar medewerkers van de politie en overheidsinstanties op letten bij de controle van een identiteitsbewijs.
De mensen die een vals identiteitsbewijs gebruiken zijn “heel divers” volgens Van der Harg. “Iedereen die door de politie of marechaussee staande wordt gehouden of aan de kant wordt gezet, moet een identiteitsbewijs laten zien”, zegt hij. “En het is niet zo dat er een specifieke groep heel erg uitspringt”.
Van vervalsen voor alcohol tot identiteitsfraude
Bij valse rijbewijzen ziet het expertisecentrum vaak valse bijschrijvingen. Dat betekent dat bij de categorieën vervoersmiddelen die mensen mogen besturen, staat dat mensen bijvoorbeeld in een vrachtwagen mogen rijden terwijl ze alleen bevoegd zijn om een personenauto te besturen.
Ook ziet het expertisecentrum dat identiteitsbewijzen vervalst worden om identiteitsfraude te plegen. Vaak is identiteitsfraude “faciliterend aan andere criminaliteit”, zegt hij. “Wanneer iemand een criminele activiteit onderneemt, doet diegene dat liever niet onder eigen naam.”
Van den Harg zegt wel dat identiteitsfraude zelf niet veel vaker plaatsvindt en de afgelopen jaren stabiel is. “Maar het is wel fors”, besluit hij.