Twee populaire kookboekauteurs beschuldigen een bekende tiktokker uit Australië van plagiaat. In haar debuutkookboek Bake with Brooki, vorig jaar uitgegeven door Penguin Books, staan volgens de auteurs bakrecepten die identiek zijn aan die van hen. De tiktokker en haar uitgever ontkennen de aantijgingen.

De Australische auteur en foodblogger Nagi Maehashi ontdekte dat tiktokker Brooki Bellamy mogelijk haar recepten kopieerde na een e-mail van een lezer. Daarin stond dat de lezer “opmerkelijke overeenkomsten” zag tussen haar recept van een karamelplak en dat van Bellamy. Hetzelfde gold voor de baklavarecepten van beide auteurs. Maehashi deelde de overeenkomsten op RecipeTin Eats, haar foodblog dat maandelijks 45 miljoen weergaves heeft.

“Het gebeurt wel vaker dat mijn recepten worden gekopieerd”, schrijft Maehashi in een blogpost. “Maar het was een schok om een van mijn recepten terug te zien in een kookboek dat met veel publiciteit werd uitgebracht door een van de grootste uitgevers van Australië.”

“Bovendien heeft de verkoop van het boek in zes maanden tijd meer dan 4,6 miljoen Australische dollar (2,5 miljoen euro) opgeleverd”, schrijft Maehashi. “De overeenkomsten tussen de recepten zijn naar mijn mening echt te gedetailleerd om toeval te zijn.”

Ook in Nederland te koop

Ook de bekende Amerikaanse blogger en auteur Sally McKenney beschuldigt Bellamy van plagiaat. Ze stelt dat haar vanillecakerecept uit 2019 is overgenomen in het boek van de tiktokker en eerder ook verscheen op haar YouTubekanaal. “Receptontwikkelaars die tijd en moeite steken in het bedenken en testen van recepten verdienen erkenning – vooral bij een bestsellerkookboek”, zegt ze erover.

Het kookboek Bake with Brooki werd in oktober vorig jaar uitgebracht en is ook in Nederland verkrijgbaar. Naast auteur is Bellamy ook eigenaar van drie bakkerijen in de Australische deelstaat Queensland, waarvan er één in Brisbane zit. Het eerste Brooki Bakehouse opende in 2016. Ook heeft ze een pop-upwinkel in Abu Dhabi en Dubai.

Winst maken over de rug van anderen

Uitgever Penguin en Bellamy stellen dat er geen sprake is van plagiaat. “Ik heb geen enkel recept geplagieerd in mijn boek, dat bestaat uit honderd recepten die ik in de loop der jaren zelf heb bedacht”, schrijft Bellamy op Instagram. “Sinds mijn eerste bakkerij bedenk en verkoop ik mijn eigen recepten.”

Volgens haar verkoopt ze haar karamelplak al sinds 2016, dus ruim vóór Maehashi haar recept publiceerde. Ter onderbouwing deelde ze een foto van de karamelplakken uit die tijd.

De tiktokker heeft wel aangeboden om de recepten van Maehashi uit herdrukken van het kookboek weg te laten om verdere ophef te voorkomen. “Ik heb enorm veel respect voor Nagi en wat zij de afgelopen jaren heeft betekend voor koks en bakkers in Australië, vooral voor vrouwelijke ondernemers. Nieuwe recepten vandaag de dag zijn vaak geïnspireerd op het werk van andere koks, kookboekauteurs, en foodbloggers”, zegt ze.

Op Instagram omschrijft Maehashi de tiktokker als iemand die “winst wil maken” over de rug van anderen. “Dat de recepten naar mijn mening geplagieerd zijn en zonder bronvermelding in een boek worden gebruikt, voelt niet alleen oneerlijk; het voelt als een regelrechte uitbuiting van mijn werk.” De auteur had afgelopen december al haar zorgen geuit bij Penguin over mogelijk plagiaat.

Zowel de kookboeken van Maehashi (Tonight) als Bellamy (Bake with Brooki) zijn genomineerd voor de Australian Book Industry Awards, die in mei worden uitgereikt.

Door Haluk