Hulporganisaties zijn kritisch over het plan van Israël om de toelating van hulpgoederen in Gaza zelf te controleren. Ze zeggen dat de voorstellen onrealistisch zijn.

Persbureau AP heeft een document van twintig hulporganisaties die in Gaza actief zijn ingezien waarin het Israëlische voorstel beschreven staat en waarin zij hun zorgen uiten.

Israël wil samen met de Verenigde Staten via een nieuw opgerichte internationale stichting de noodhulp in Gaza hervatten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Axios eerder vandaag ook al op basis van Israëlische en Amerikaanse bronnen.

Al twee maanden laat Israël niets meer toe in Gaza. Het land doet dit naar eigen zeggen om Hamas te dwingen om de gijzelaars vrij te laten. Meerdere hulporganisaties vrezen dat duizenden Palestijnen in Gaza binnen een maand zullen sterven van de honger als er niet snel hulp wordt toegelaten.

Inzet huurlingen

Israël heeft zelf nog niks heeft gemeld over het nieuwe plan. Maar volgens de hulporganisaties wil Israël op vijf vaste distributiepunten ten zuiden van de zogenoemde Netzarim-corridor voedsel uitdelen. Die weg scheidt het noorden van Gaza van de rest van het gebied.

Daarbij wil het land volgens AP het leger of huurlingen inzetten voor beveiliging van de voedseltransporten. Israël wil zelf bepalen hoe hulp wordt uitgedeeld, omdat de goederen anders in handen van Hamas zouden vallen.

Hulporganisaties ontkennen dat en zeggen dat de Verenigde Naties de distributie van hulp al nauwkeurig controleert. Ze dringen er bij elkaar op aan om niet mee te doen aan het voorgestelde programma.

“Israël heeft de verantwoordelijkheid om ons werk te faciliteren, niet om het te bewapenen”, zegt de VN-organisatie OCHA, die toezicht houdt op de coördinatie van de hulp in Gaza.

“Met dit voorstel wil Israël bepalen wie hulp mag krijgen, niet wie het nodig heeft”, zegt een woordvoerder van CARE Nederland. “Dat ondermijnt de kern van humanitaire principes: hulp moet gebaseerd zijn op nood, niet op politieke criteria.” Volgens CARE dwingt het plan de Palestijnen “tot verplaatsing en houdt het hen ontheemd”. De organisatie roept donoren en landen op om het af te wijzen.

Ook het Rode Kruis heeft er nog veel vragen over. “Kunnen er hulpgoederen worden uitgedeeld waar mensen wonen of tijdelijk in tentenkampen zitten, of moeten ze ergens naartoe? Wat betekent het voor de veiligheid als ze heel ver moeten lopen, ook over wegen die zijn vernietigd en waar mogelijk nog onontplofte munitie ligt? Hoe ga je water meenemen voor een hele week?” Het Rode Kruis vraagt zich ook af hoe medische hulp moet worden geleverd.

Vrachtwagens aan de grens

Thea Hilhorst heeft ook vragen bij het Israëlische plan. Zij is hoogleraar humanitaire studies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. “Er zijn veel nadelen aan het plan, maar het ergste vind ik dat het minimaal twee weken duurt voordat het begint.”

Volgens haar bestaat er een makkelijk alternatief. “Gooi de grenzen open. Laat het Rode Kruis naar binnen, laat de Verenigde Naties naar binnen. De hulporganisatie van de VN heeft op dit moment 350 vrachtwagens aan de grens aan boordevol hulpgoederen. Als je de grens opendoet heeft morgen iedereen hulp. En dat gebeurt nu niet.”

Door Haluk