Het Markiezaatsmeer krijgt meer plekken waar vogels veilig kunnen broeden. De komende jaren komen er zeven kunstmatige eilandjes in het water bij Bergen op Zoom, waar vogels hun toevlucht kunnen zoeken.

Het Markiezaatsmeer is een van de rijkste broedgebieden in Nederland. Maar de laatste jaren verdwijnen er steeds meer vogelsoorten.

“Vogels missen veilige en geschikte broedplekken”, vertelt boswachter Erik de Jonge aan Omroep Brabant. Sinds de jaren 80 is het meer afgesloten van de zee door de Deltawerken. “De zandbanken die voorheen door de getijdewerking in de Oosterschelde werden gevormd, zijn verdwenen”, aldus De Jonge.

Vrijgekomen zand

En dus hebben vogels als de kluut, lepelaar en strandplevier het zwaar. Uit onderzoek blijkt dat die soorten behouden kunnen worden door kunstmatige eilanden in het Markiezaatsmeer aan te leggen.

Dat gaat de komende jaren gebeuren. “Met het opspuiten van de eilanden maken we heel veel geschikt broedgebied”, vertelt De Jonge. “Er komt dan een hele grote groep vogels bij die het natuurgebied nodig heeft om te overleven.”

De eilanden kunnen worden aangelegd dankzij werkzaamheden van Brabants Landschap in natuurgebied De Molenplaat, vlak naast het meer. Daar wordt een aantal plassen gegraven. Op initiatief van De Jonge wordt het zand dat daarbij vrijkomt, gebruikt om de eilanden aan te leggen in het Markiezaatsmeer.

De werkzaamheden moeten volgend jaar beginnen. Het is de bedoeling dat de vogels vanaf 2028 kunnen neerstrijken in hun nieuwe broedgebied. Voor het project is acht miljoen euro beschikbaar.

Stuw

Er gebeurt meer om de natuur van het Markiezaatsmeer te herstellen. Zo werd vorige maand een nieuwe stuw geopend voor een beter beheer van het waterpeil. Hierdoor moeten broedplaatsen in het voorjaar droog blijven, en kan in de winter juist meer water worden vastgehouden.

Bovendien kan met de stuw worden voorkomen dat de nieuwe eilanden straks bereikbaar zijn voor roofdieren gedurende de broedperiode van vogels.

Door Haluk