In de Tweede Kamer zijn de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Dat gebeurde zoals elk jaar bij de erelijst van gevallenen, een gedenkteken in het Kamergebouw.

Voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma stond tijdens de herdenking stil bij de rol die Nederlandse koopvaardijschepen speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. “We staan hier omdat we de namen van onze helden willen onthouden”, zei hij. “Het gevaar kwam van alle kanten.”

Bij de herdenking waren onder anderen premier Schoof en voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn aanwezig. Schoof en staatssecretaris Vincent Karremans legden een krans namens de Rijksministerraad. De herdenking eindigde met een minuut stilte.

Op zeker 480 plekken in Nederland kunnen mensen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 350 gevallen gaat het om een herdenking of stille tocht, zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op een kaart op de website van het comité is te zien waar en hoe laat de aangemelde lokale activiteiten plaatsvinden.

In Den Haag is vanavond een herdenking waarbij ook aandacht wordt besteed aan de Palestijnse slachtoffers in Gaza. De organisatie van de alternatieve herdenking verwacht 500 deelnemers.

Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking begint om 18.45 uur in Amsterdam. Presentator Philip Freriks houdt de jaarlijkse 4 mei-lezing in De Nieuwe Kerk, zijn broer Jantje kwam als 9-jarige tijdens de bevrijding in Groningen om.

Daarna leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam.

Na de twee minuten stilte om 20.00 uur houdt premier Schoof een toespraak. Eens in de vijf jaar houdt de premier zo’n rede. De NOS zendt de Nationale Herdenking live uit op NPO 1.

Op sommige plekken was Dodenherdenking gisteren al vanwege de zondagsrust.

Door Haluk