De politie telde het afgelopen jaar 12.500 keer agressie en geweld tegen agenten. Dat is ongeveer net zo veel als eerdere jaren en nog altijd veel te hoog, vindt de politie.
“De samenleving is sinds corona verhard”, verklaart Henk van Dijk, programmamanager geweld tegen politieambtenaren. “Mensen staan op tegen elkaar, maar ook tegen de overheid. Als politie zitten wij in de frontlijn.”
Voor de coronaperiode schommelde het aantal geweldsincidenten rond de 10.000 per jaar, daarna steeg het naar ruim 12.000. Zolang de sfeer in de samenleving niet verbetert, zal het geweld volgens Van Dijk vermoedelijk niet snel afnemen.
Mishandeling
Vorig jaar ging het in bijna de helft van de gevallen om verbaal geweld. De politie telde ruim 5300 beledigingen. Daarnaast werd bijna 3000 keer verzet gepleegd tijdens een aanhouding.
Meer dan duizend agenten maakten melding van een vorm van mishandeling. Zo werden politiemensen belaagd tijdens pro-Palestijnse protesten en door voetbalhooligans. De politie registreerde vorig jaar 139 pogingen tot doodslag en 46 zware mishandelingen.
Volgens Van Dijk heeft al het geweld grote impact op politiemensen. “Mensen beseffen niet welke schade ze aanrichten. Fysiek en mentaal.”
Doxing
De politie telde ruim 1200 gevallen van bedreiging. Doxing, het online zetten van namen, adressen of telefoonnummers van agenten, werd vorig jaar 23 keer gemeld. Het is voor het eerst dat dit cijfer landelijk is bijgehouden.
“De absolute aantallen lijken misschien niet hoog, maar zo’n aantal zegt niets over de enorme impact die het heeft”, zegt Van Dijk. “Het bedreigen en intimideren van politiemedewerkers in hun privéleven gaat ver over de grens.” Sinds vorig jaar is doxing strafbaar en zijn er ook enkele mensen voor veroordeeld.
Jaarwisseling
De politie noemt de jaarwisseling een “terugkerend jaarlijks dieptepunt” waarbij politiemensen op straat bekogeld worden met vuurwerk. De politie is dan ook blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met een landelijk vuurwerkverbod.
Toch is zo’n verbod niet zaligmakend, waarschuwt Van Dijk. Zeker de komende jaarwisseling niet, wanneer er nog wel vuurwerk afgestoken mag worden. Hij verwacht dat er pas op de langere termijn minder vuurwerkgeweld zal zijn.
Publieke taak
Niet alleen agenten, maar ook andere hulpverleners krijgen regelmatig te maken met geweld. Onder werknemers van ov-bedrijven, zorgverleners en andere mensen met een publieke taak daalde het aantal incidenten licht, van 3561 incidenten in 2023 naar 3458 vorig jaar.
Volgens Van Dijk is dat allerminst goed nieuws. Hij denkt dat er simpelweg minder vaak aangifte is gedaan en zegt dat daaraan gewerkt moet worden.