De schaapskudde in Elspeet kan daar niet langer blijven. De dieren zouden binnenkort worden overgeplaatst naar een nieuw stuk grond in het dorp, gekocht door de gemeente, maar tientallen omwonenden maakten bezwaar. En dus valt na vijftig jaar het doek voor de 220 Veluwse heideschapen in Elspeet.
De stichting achter de kudde, Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet, worstelt al jaren met huisvesting voor de dieren. De huidige kooi voldoet niet aan de wetgeving en biedt bovendien niet genoeg ruimte aan alle schapen. De schapen zijn daardoor verdeeld over meerdere locaties.
Ook de woningen voor de twee herders leverden problemen op: zij wonen nu in een tijdelijk onderkomen, maar het contract daarvan loopt binnenkort af. Een nieuwe plek voor de kudde moet dus ook onderdak bieden aan de herders.
Nieuwe ruimte
Met de kwestie is de stichting negen jaar bezig geweest, zegt voorzitter Jan van Unen tegen Omroep Gelderland. “We wilden iets aan de rand van de Elspeter Heide, maar omdat die heide in Natura 2000-gebied ligt, mag je niet overal bouwen en waren de opties beperkt.”
In maart van dit jaar leek de oplossing te zijn gevonden. De gemeente kocht een woning aan de rand van Elspeet met een aangrenzend perceel agrarische grond van bijna 2 hectare. Er zou genoeg ruimte zijn voor alle dieren en de herders, en de grond grenst ook aan de heide.
Geluids- en stankoverlast
Maar omwonenden zagen de komst van de nieuwe buurtgenoten niet zitten. “Dertig bewoners schreven een brief naar de gemeente met hun bezwaren”, zegt Van Unen. Mensen vrezen onder meer geluids- en stankoverlast. Ook de mogelijke komst van de wolf als er schapen zijn, wordt genoemd in de bezwaren. “Er zijn zelfs bewoners die bang zijn dat de schaapskudde invloed heeft op hun gezondheid.”
De bewoners stellen een alternatieve locatie voor, ten oosten van de N310, zegt een woordvoerder van de gemeente Nunspeet. “Het college zal de brief binnenkort in behandeling nemen.”
Dat kan jaren duren, zegt Van Unen. “Die tijd hebben we niet. De huurcontracten van de herders lopen af en we hebben een plek nodig voor de kudde. We kunnen nergens anders heen.”
Rouwfase
En dus ziet het bestuur geen andere mogelijkheid dan te stoppen met de kudde. Dat komt vooral hard binnen bij de twee herders, zegt hij. “Ze verliezen hun kudde, hun baan én hun honden die ze zelf hebben opgeleid. We zitten in een rouwfase.”
Het bestuur wil zorgen voor een warme overdracht van de herders en dieren aan een andere stichting. Een gemeentewoordvoerder zegt dat er in Elspeet een schaapskudde nodig zal blijven voor heidebeheer. “Een kudde is echt nodig. Het college van bestuur gaat binnenkort overleggen hoe we dat als gemeente gaan aanpakken.”