Een spionagebedrijf uit Israël moet WhatsApp bijna 168 miljoen dollar (omgerekend bijna 148 miljoen euro) betalen. Dat heeft een jury beslist in een Amerikaanse rechtszaak tussen de twee bedrijven. Het Israëlische bedrijf heeft misbruik gemaakt van WhatsApp om spionagesoftware op smartphones te installeren.

WhatsApp, onderdeel van techbedrijf Meta, begon de rechtszaak in 2019 nadat het Israëlische bedrijf NSO Group via de berichtenapp spionage van meer dan duizend mensen mogelijk had gemaakt. NSO maakt spionagesoftware met de naam Pegasus. Die kan onder meer de camera en microfoon aanzetten, de locatie achterhalen en zien welke foto’s en video’s zijn gemaakt.

De software werd door een kwetsbaarheid in WhatsApp stiekem op de telefoons van doelwitten geïnstalleerd. WhatsApp dichtte het lek, maar niet voordat meer dan duizend mensen waren bespioneerd.

Officieel mogen overheden de spionagedienst alleen gebruiken in de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit. Maar in de praktijk werden ook journalisten, activisten, advocaten en politici via de software bespioneerd.

Kwestie nog niet voorbij

In december oordeelde de rechtbank in de Verenigde Staten al dat NSO de Amerikaanse wet had overtreden. Nu is de schade door een jury vastgesteld. Een woordvoerder van NSO laat aan de Amerikaanse nieuwssite TechCrunch weten dat het bedrijf mogelijk in beroep gaat.

“Er is nog een lange weg te gaan voor we de toegekende vergoeding van NSO zullen ontvangen”, zegt Meta, het bedrijf achter WhatsApp. Meta zegt dat het uiteindelijk een bedrag wil overmaken aan organisaties die mensen beschermen tegen dit soort spionageaanvallen.

De juridische strijd is ook dan nog niet voorbij, zegt Meta. Zo wil het bedrijf via de rechter afdwingen dat NSO zich nooit meer op WhatsApp mag richten om mensen te bespioneren.

De rechtszaak onthulde veel details over het werk van NSO. Zo werd vorige maand bekend dat ook in Nederland mensen doelwit zijn geweest van de NSO-spionage. Wie het precies zijn, is onduidelijk. In 2022 onthulde de Volkskrant dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD de software heeft gebruikt om Ridouan Taghi op te sporen.

NOS op 3 legde eerder in deze video uit hoe de spionagesoftware van Pegasus werkt:

Door Haluk