De Houthi’s bevestigen dat een bestand is getekend met de Verenigde Staten. Gisteren reageerde de militie in Jemen nog terughoudend op de bekendmaking van president Trump dat de VS de bombardementen stopt. Nu erkent de hoofdonderhandelaar van de Houthi’s dat er een wapenstilstand geldt.
Het onverwachte akkoord werd gesloten met behulp van bemiddelaar Oman. “De overeenkomst staat volledig los van Israël”, zegt Houthi-onderhandelaar Mohammed Abdulsalam tegen Reuters. Hij onderstreept daarmee dat de beschietingen tussen Israël en Jemen nog niet voorbij zijn.
Nieuwe aanval op Israël
De Houthi’s hebben vandaag drones en raketten ingezet tegen Israël. Volgens Israël hebben de onbemande toestellen en projectielen geen doel getroffen. Het Israëlische leger heeft gisteren diverse plekken in Jemen onder vuur genomen. Onder meer de luchthaven van Sanaa raakte zwaar beschadigd.
Zolang Washington zich houdt aan de toezegging om niet meer te bombarderen, zullen de Houthi’s zich naar eigen zeggen ook aan de afspraken houden. Het akkoord wordt toegejuicht door regionale grootmachten Iran en Saudi-Arabië. Het is een grote diplomatieke doorbraak, hoewel nog moet blijken of de partijen woord houden.
Onder Trump en Biden
De VS heeft sinds maart ruim duizend Houthi-doelen in Jemen gebombardeerd. Ook onder Trumps voorganger Biden zijn talloze luchtaanvallen uitgevoerd op de militante beweging, die de macht heeft in een groot deel van Jemen. Washington deed dit in reactie op de aanvallen op de internationale scheepvaart door de Houthi’s.
Uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza, en bondgenoot Hamas, vielen de Houthi’s in anderhalf jaar tijd ruim honderd passerende tankers of vrachtschepen aan in de Rode Zee. Twee schepen werden tot zinken gebracht en meerdere matrozen werden gedood of gegijzeld.
De NOS maakte eerder deze uitleg over de situatie in Jemen:
In veel gevallen hadden deze schepen niet of nauwelijks een link met Israël. De handel via deze cruciale zeeroute kwam nagenoeg tot stilstand, wat wereldwijd vele honderden miljarden dollars heeft gekost.
Oman en de VS stellen dat het bestand ook de commerciële scheepvaart beschermt. De Houthi’s hebben dit echter niet expliciet toegezegd. Aangezien de aanvallen op Israël doorgaan, lijkt de kans groot dat het gevaar voor passerende schepen nog niet is geweken.
VS verloor drones en straaljagers
Sinds januari van dit jaar zijn er geen beschietingen van koopvaardijschepen door de Houthi’s gemeld. De strijd met het Amerikaanse leger was daarentegen nog in volle gang. Zeker zeven Reaper-drones, van zo’n 30 miljoen dollar per stuk, werden neergehaald in de afgelopen weken.
De VS verloor ook drie straaljagers in een halfjaar tijd. In december werd een F-18, ter waarde van zo’n 60 miljoen dollar, per ongeluk neergehaald door een Amerikaans marineschip. Dit incident gebeurde in de nasleep van een Houthi-aanval.
Eind april viel eenzelfde soort straaljager van een vliegdekschip in de Rode Zee. Volgens CNN gebeurde dit na een ontwijkingsmanoeuvre voor een Houthi-aanval. Een anonieme functionaris zei tegen de nieuwszender dat deze actie had bijgedragen aan de val overboord van het oorlogsvliegtuig.
Vandaag viel opnieuw een F-18 in zee vanaf een vliegdekschip. Ditmaal was er volgens het leger van de VS sprake van een technische fout: het systeem om de landende straaljager op te vangen zou niet hebben gewerkt. In geen van deze gevallen kwam een Amerikaanse piloot of militair om het leven.
Burgerslachtoffers
De Houthi’s hebben zware schade opgelopen bij de luchtaanvallen door de VS. Vele honderden strijders en enkele leiders zouden zijn gedood. Er werden ook burgerslachtoffers gemaakt: onlangs zouden tientallen migranten in een detentiecentrum zijn omgekomen door een Amerikaanse aanval.
De succesvolle raketaanval op een Israëlische luchthaven afgelopen zondag laat zien dat de Houthi’s verre van uitgeschakeld zijn. Er woedt al ruim tien jaar een burgeroorlog in Jemen. In die tijd heeft Saudi-Arabië jarenlang luchtaanvallen uitgevoerd, maar ook dat heeft de Houthi’s niet verslagen.
In tien jaar tijd zijn honderdduizenden Jemenieten om het leven gekomen. De meeste slachtoffers zijn gestorven aan indirecte gevolgen van de oorlog, zoals honger en ziekte.