De Syrische interim-president Ahmed al-Sharaa is voor het eerst op staatsbezoek in Europa. Hij is te gast in Frankrijk, waar president Macron hem verdere versoepeling van de EU-sancties tegen Syrië in het vooruitzicht heeft gesteld. Deze sancties stammen uit de tijd dat dictator Assad nog aan de macht was.

Het bezoek wordt overschaduwd door de opgelaaide burgeroorlog in het land. Daarnaast blijft Israël bombardementen uitvoeren op doelwitten in Syrië. Sharaa maakte bekend dat er indirect wordt gepraat met Israël om de situatie niet verder te laten escaleren.

“Als hij zijn pad vervolgt dan zullen wij dat ook doen”, zei de Franse president tegen de pers over zijn gesprek met Sharaa. Macron zegde ook toe dat hij de VS zal aansporen eveneens strafmaatregelen af te bouwen. Daarnaast zal hij lobbyen in Washington om Amerikaanse militairen voorlopig niet terug te trekken uit Syrië voor de stabiliteit in dat land.

Sektarisch geweld

Vorige week waren er hevige gevechten in Syrië tussen militanten uit de druzen-gemeenschap en pro-regeringsstrijders. Daarbij vielen bijna honderd doden. In maart kwamen naar schatting ruim duizend mensen om het leven. De slachtoffers waren voornamelijk burgers van de alawitische minderheid, die uit wraak werden gedood door soennitische strijdgroepen.

De Syrische interim-president probeert zo veel mogelijk steun te krijgen op bezoek in Europa. Hij heeft met Macron gesproken over de wederopbouw van zijn land. Sharaa staat internationaal onder druk om zijn belofte waar te maken dat hij een leider zal zijn voor alle bevolkingsgroepen van het land.

Vrees voor vervolging

Met zijn militie HTS, die begon als afsplitsing van al-Qaida, nam Sharaa in december vorig jaar de macht over in Syrië. Hij beweert dat hij gematigd is geworden, maar critici zijn daar niet van overtuigd. Zo hebben leiders die gelieerd zijn aan Sharaa in maart opgeroepen tot geweld tegen alawieten. Behalve alawieten vrezen ook de druzen en christenen voor vervolging door de overwegend soennitische regering.

Sinds de val van Assad heeft Israël vele honderden luchtaanvallen uitgevoerd op Syrië. Het buurland heeft van het machtsvacuüm gebruik gemaakt om marineschepen, straaljagers, opslagplaatsen voor chemische wapens en andere militaire doelen te vernietigen. Daarnaast heeft Israël een groter deel van Zuidoost-Syrië bezet, naar eigen zeggen als militaire bufferzone.

Door Haluk